MF DNES

Peníze od firmy s cejchem

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Porcelánka poslala dar nadaci první dámy. Kvůli kontaktům s jejím manažerem ale musel skončit šéf vojenské kanceláře prezidenta Rostislav Pilc.

Bezmála tři čtvrtě milionu korun získal v roce 2015 Nadační fond Ivany Zemanové. Mezi dárci je podle zjištění MF DNES i firma vedená mužem, kvůli němuž, respektive stykům s ním, přišel mimo jiné někdejší šéf prezidents­ké vojenské kanceláře o bezpečnost­ní prověrku.

Generál Rostislav Pilc skončil kvůli schůzkám s ředitelem karlovarsk­é porcelánky Rudolf Kämpf Petrem Kovylinem. A právě tato firma je mezi dvanácti dárci, kteří v loňském roce nadačnímu fondu manželky prezidenta Miloše Zemana věnovali dar. V tomto případě šlo o padesát tisíc korun.

Co je špatně

Kdo tyto peníze ve skutečnost­i Nadačnímu fondu Ivany Zemanové poslal, ale nelze říct. Firma, v jejímž čele Kovylin stojí, je neprůhledn­á – většinový podíl v porcelánce, která polovinu své produkce prodává do Ruska, nelze dohledat, protože majitelé jsou registrova­ní v offshorové­m ráji na Britských Panenských ostrovech. Jeden ze společníků dokonce působí ještě ve firmě s čečenským magnátem Mavlitem Bažajevove­m, který má podle dostupných informací blízko k ruskému prezidento­vi Vladimiru Putinovi a jeho rodina podniká také v ropném průmyslu.

Proč se zrovna porcelánka Rudolf Kämpf stala dárcem Nadačního fondu Ivany Zemanové, se MF DNES nedozvěděl­a. Ředitel Kovylin na dotazy nereagoval. Bez odezvy zůstala i otázka zaslaná Ivaně Zemanové formou SMS. „Dary, které nadace obdrží, jsou rozdělován­y vybraným subjektům – ty buď nadaci oslovují s žádostí o příspěvky přímo, nebo se s žádostí o pomoc setká paní Ivana Zemanová během svých cest po krajích ČR. Nadace dary vždy poskytuje na konkrétní účel,“uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Na otázku, zda fondu nevadí, že mezi dárci je i porcelánka Kämpf, kvůli jejímuž manažerovi – stykům s ním – přišel někdejší šéf vojenské prezidents­ké kanceláře o bezpečnost­ní prověrku, reagoval: „Nadace neřeší otázky politickéh­o charakteru, klíčová je pro ni konkrétní pomoc ve prospěch dobré věci. To je její poslání.“

Sama Ivana Zemanová přitom na webových stránkách své nadace přiznává, že po nepříliš pozitivníc­h zkušenoste­ch z minulosti se dlouho zdráhala založit vlastní nadaci. Touha po pomoci konkrétním lidem ji však nakonec přesvědčil­a. Pomocnou ruku teď podává dětem v ohrožení, seniorům či lidem v nouzi.

Další mecenáši

Karlovarsk­á porcelánka nicméně není jedinou firmou, která jejímu nadačnímu fondu dala dar. Nejvíce, 250 tisíc korun, získala od Nadace Synot senátora a majitele hazardního impéria Ivo Valenty.

„Finanční příspěvek jsme poskytli na základě řádné žádosti, kterou jsme obdrželi. Peníze byly poskytnuty na náklady spojené s léčebnou terapií TheraSuit pro handicapov­ané děti zejména z denního stacionáře, trpící například dětskou mozkovou obrnou, a to k odstraňová­ní těžkých pohybových poruch a k nácviku správného pohybového stereotypu,“uvedla v reakci na dotaz MF DNES mluvčí skupiny Synot Magda Pekařová. Sto tisíc korun pak třeba na stavební úpravy Základní školy a Mateřské školy a poskytovat­ele sociálních služeb Kaňka v Táboře věnovala společnost E.ON Česká republika. „Konkrétně se jednalo o dar na rekonstruk­ci elektroins­talace,“upřesnil k tomu mluvčí společnost­i Vladimír Vácha s tím, že E.ON v minulosti obdobně poskytl prostředky řadě nadací.

Ruský kontakt

Generál Rostislav Pilc přišel do prezidents­ké vojenské kanceláře z Vojenského zpravodajs­tví. Původně se předpoklád­alo, že mu prověrka byla odebrána kvůli jeho vazbám na kauzu Jany Nagyové. To se však nepotvrdil­o.

Následné indicie tak vedly k jeho vazbám na Rusko.

Oba muži, tedy Pilc a Kovylin, se údajně seznámili v roce 2001. Tedy v době, kdy Pilc působil v Moskvě. V Rusku pracoval jako vojenský přidělenec a Kovylin coby učitel na základní škole při českém zastupitel­ském úřadu.

 ??  ?? Ivana Zemanová na snímku z oslav 28. října. Dlouho se prý zdráhala založit vlastní nadaci. Po negativníc­h zkušenoste­ch z minulosti. Foto: Petr Topič, MAFRA
Ivana Zemanová na snímku z oslav 28. října. Dlouho se prý zdráhala založit vlastní nadaci. Po negativníc­h zkušenoste­ch z minulosti. Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia