MF DNES

„Herman by měl skončit“

-

Kvůli dalajlámov­i chce prezident výměnu na ministerst­vu kultury

Jen co premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že někteří ministři za ČSSD opustí vládu, do hry se vložil prezident Miloš Zeman.

Uvedl, že na ministersk­ém křesle by měl skončit lidovecký ministr Daniel Herman, s nímž se prezidentů­v úřad dostal do sporu kvůli jeho setkání s dalajlámou. Zeman Parlamentn­ím listům řekl, že Herman poškodil zájmy České republiky, a nevyloučil, že toto téma otevře na schůzce s premiérem.

Sobotka sice vyzval i své koaliční partnery, že mohou zvážit změny i na svých ministerst­vech, ale šéf hnutí ANO Andrej Babiš i předseda lidovců Pavel Bělobrádek to odmítli.

Jak se Zeman zachová v případě změn na vládních postech ČSSD, zatím není jasné, prezident nechce do schůzky se Sobotkou výměnu ministrů příliš komentovat.

I přesto se však pustil do hodnocení ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbier­a. „Prakticky neudělal nic, takže ani není za co ho kritizovat. Ale možná že ho můžeme kritizovat právě za to, že neudělal nic,“řekl Parlamentn­ím listům Zeman.

Právě Dienstbier je nejčastěji uváděn, že by jej premiér mohl vyměnit. Spekuluje se však i o dalších třech jménech ministrů.

Sobotka se rozhodl pro razantní změny v době, kdy ČSSD prudce padají preference. V posledním průzkumu agentury TNS Aisa pro Českou televizi se sociální demokraté pohybují kolem patnácti procent, hnutí ANO má 34 procent. (ap)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia