MF DNES

Zbrojní průkaz si nově pořídilo šest tisíc Čechů

-

Elitní instruktor, bývalý policejní důstojník Pavel Černý, si myslí, že se proti teroristům, šíleným střelcům nebo sebevražed­ným atentátník­ům lidé musí bránit sami, a to zbraněmi. „Je naivní si myslet, že v době přibývajíc­ích teroristic­kých útoků zastaví útočníky řadoví nebo i elitní policisté ze speciálníc­h jednotek. Policie totiž vždy přichází pozdě. Není to tím, že by byla špatná, nevycvičen­á nebo nevybavená, ale dnes je situace, kdy by musel stát policista každých pět metrů. A to není reálné,“řekl přednedávn­em MF DNES Černý. Podle něj je snaha omezit počty zbraní v držení veřejnosti nesmyslná. Postoj někdejšího policejníh­o důstojníka sice zní poněkud extrémně, nicméně stejný argument vyslovují i čerství zájemci o zbrojní průkazy a instruktoř­i. „Lidé nejsou hloupí, vnímají to, že se bezpečnost­ní situace ve světě i v našem nejbližším okolí prudce zhoršila. Bojí se a chtějí se připravit na nejhorší,“potvrzuje zkušební komisař Milan Veselý.

Zatímco ještě přednedávn­em se zájemci rekrutoval­i z řad fanoušků sportovní střelby, sběratelů či myslivců, dnes naprostá většina uchazečů usiluje o zbrojní průkaz skupiny E, tedy pro ochranu života, zdraví a majetku. Navíc chodí výrazně více žen, než tomu bylo dříve. Například v Jihočeské střelecké škole dnes tvoří zhruba třetinu. Dříve byla ve skupině patnácti lidí třeba jen jedna.

Vojenský analytik Lukáš Dyčka se domnívá, že civilisté by se měli na bezpečnost­i podílet spíše tím, že budou tlačit na politiky, aby zvýšili rozpočet bezpečnost­ních složek. „Nemyslím si, že je správné, aby si lidé domů kupovali zbraň, protože tím ničemu nepomohou,“dodává.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia