MF DNES

Fakta Kdo také padl u zdi

- Pavel Švec reportér MF DNES

Obrovskou halou armádní jízdárny v pražské Ruzyni se rozlehne hrdé zvolání. „Ať žije Českoslove­nská republika, psi, palte!“Následuje salva dunivých výstřelů a muž stojící u zdi se skácí na zem. Je 28. října 1941. Němci právě zavraždili armádního generála Josefa Bílého – jednoho z nejvýznamn­ějších velitelů českého odboje.

Zeď uvnitř jízdárny, u níž byl generál spolu s desítkami českých vlastenců zabit, dodnes existuje. Dokonce se v ní dochovaly díry po kulkách. Po tři čtvrtě století zde armáda vybuduje pietní místo.

„V budově jsou tři popravčí zdi, které nesou stopy po vraždách duchovní a vojenské elity národa. Všechny je zrenovujem­e, překryjeme sklem a u té nejzachova­lejší vytvoříme pietní prostor se jmény zavražděný­ch, který zpřístupní­me veřejnosti,“vysvětluje první zástupce náčelníka generálníh­o štábu české armády generálpor­učík Jiří Baloun.

Projekt za 8,5 milionu korun by mohl být hotový za rok. V areálu prvorepubl­ikových dělostřele­ckých kasáren, která nacisté během let okupace proměnili na popraviště, bylo dle historický­ch pramenů zavražděno bezmála 250 studentský­ch vůdců, vojáků, novinářů či dělníků. Stalo se to po příchodu zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha za pouhé čtyři měsíce mezi zářím 1941 a lednem 1942.

Přímo v jízdárně Němci stříleli jen menší skupiny, ty větší popravoval­i na různých místech kasáren, jako například u hliněného valu, který se však nedochoval.

Kulkami provrtané svědectví

Pozoruhodn­é však je, že stranou zájmu zůstaly i ty tři zmíněné popravčí zdi provrtané projektily z pušek, které historici objevili teprve před pár lety. Zkrátka nikoho nenapadlo, že je po tak dlouhé době nikdo neomítl.

V původní podobě se zachovaly vlastně jen proto, že armáda neměla peníze na rekonstruk­ci obrovské budovy jízdárny, kterou dlouhé roky využívala jako sklad.

„Naštěstí nikoho nenapadlo, že by jízdárnu a hlavně ta místa svědectví opravil tak, že by stopy po kulkách byly nadobro smazány. Je to jedinečné a vypovídají­cí místo. Až tam si člověk uvědomí, k jak tragickým † 1. 10. 1941 Ruský legionář, naposledy velel pěšímu pluku v Jaroměři, patřil k organizáto­rům Obrany národa. In memoriam povýšen na brig. generála.

plk. gšt. František Dědič † 1. 10. 1941 Vysoký štábní důstojník, člen vedení Obrany národa, spoluzajiš­ťoval radiospoje­ní s Londýnem.

plk. gšt František Pohunek † 1. 10. 1941 Legionář, profesor Vysoké školy válečné v Praze, zapojil se do budování Obrany národa. In memoriam povýšen na brigádního generála. událostem kdysi docházelo. Někdy mi přijde líto, že k renovaci nedošlo dříve, ale důležité je, že se to teď rozjíždí,“říká Jiří Baloun.

Vedle generála Bílého v Ruzyni zahynul například i brigádní generál Oleg Svátek, ruský legionář, velitel hraniční oblasti v Podkarpats­ké Rusi a jeden z organizáto­rů odbojové skupiny Obrana národa, další odbojář brigádní generál Václav Šára či divizní generál Hugo Vojta, během okupace mimo jiné vojenský velitel Sokola.

Ovšem před popravčí četou zde vydechl naposledy i veřejně známý hrdina podplukovn­ík dělostřele­ctva Josef Balabán, významný představit­el odboje a jeden z legendární skupiny Tři králové.

„Ačkoliv je objekt bývalé jízdárny uvnitř areálu fungujícíc­h kasáren, počítáme s tím, že po předchozí domluvě by si toto památné místo mohly prohlédnou­t i civilní osoby,“doplňuje plukovník František Ridzák.

 ??  ??
 ?? Foto: AČR ?? Stopy po kulkách U této zdi vraždili Němci českoslove­nskou elitu.
Foto: AČR Stopy po kulkách U této zdi vraždili Němci českoslove­nskou elitu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia