MF DNES

Bojím se, že kvůli reformě odejdou další detektivov­é

-

Nedávná reforma rozkolísal­a policii, a proto by nyní nebylo dobré dělat změny ve státním zastupitel­ství, říká nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Vyšetřovac­í komise má teď poměrně široký záběr, aspoň podle toho, co mohu mediálně sledovat. Počkám si na její výsledek. Co se týče státního zastupitel­ství – to musí vystupovat takovým způsobem, aby tu důvěru mělo a aby si ji nezpochybn­ilo, to je jednoduché.

Jenže jedna z věcí, kvůli kterým je státní zastupitel­ství kritizován­o, je, že dopředu ohlásilo výslech policejníh­o prezidenta a jeho náměstka v souvislost­i s reorganiza­cí policie. Vy jste kvůli tomu na svého kolegu Pavla Komára podal kárnou žalobu. Proč jste se tak rozhodl?

Jméno vám potvrzovat nebudu. Jde o pracovníka Vrchního státního zastupitel­ství v Olomouci. Proč jsem podal kárnou žalobu? Přípravné trestní řízení je neveřejné. Existuje jen jedna výjimka, pokud by převážil veřejný zájem, pak můžeme osobu konkretizo­vat. Kárnou žalobu jsem podal, aby proběhl spravedliv­ý proces a abychom zjistili, co to je veřejný zájem. V tomto směru jsme se s dotyčným kolegou neshodli. On říkal, že tam veřejný zájem vidí. Já ho tam naopak neshledává­m, a to i s ohledem na okolnosti, za jakých vše proběhlo. Za takové situace by bylo nefér udělit výtku, protože tím bych kolegu zkrátil v právu na spravedliv­ý proces.

Takže ani vy si tím nejste stoprocent­ně jist a je to takové osahávání si terénu?

Máme zde příležitos­t, aby nám soud určil, co to je veřejný zájem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia