MF DNES

Werichova vila se veřejnosti otevře na jaře příštího roku

-

Pro dva studenty VŠ doktorants­kého studia hledáme byt k dlouhodobé­mu pronájmu v Praze. Tel:723047669

kancelářsk­é prostory pro advokátní kancelář v Praze. T: 722464614.

pár z Anglie hledá byt v Praze, k dl. pronájmu.T.: 603252661 mobiliář. Turisté dosud na Vítkově navštěvova­li Národní památník nebo Armádní muzeum. Nově budou mít možnost take zhlédnout kulturní představen­í v nově zbudovaném venkovním amfiteátru.

Tyto úpravy jsou podle Prahy nejreálněj­ší a je možné, že se je podaří uskutečnit už do pěti let. Magistrát má zatím rozpracova­nou studii, kterou už představil Praze 3 a 8 na veřejných projednává­ních a nechá ji městským částem k připomínko­vání. Důležité také je, zda se vedení Prahy domluví s Českými drahami, kterým patří část pozemků na Vítkově. „S hlavním městem jednáme o možnosti prodeje našich zbytných pozemků, které se již nevyužívaj­í pro drážní dopravu, v oblasti vrchu Vítkov. S ohledem na to, že se zatím o tomto případu jedná a dosud není uzavřen, vám ale nemůžeme sdělit bližší podrobnost­i,“uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Z „hlaváku“na Vítkov vlakem

Studie, jejíž podoba se nyní finalizuje, počítá také s železniční stanicí, kterou prosazuje Praha 8, jejíž hranice začíná několik metrů od Vítkova. Podle starosty osmé městské části Romana Petruse (ČSSD) se totiž obyvatelé Karlína mohou nahoru na Vítkov dostat jen přes památník a z Krejcárku, nelze však projít středem kopce. V tom jim brání prudký svah i dvoukolejn­á trať, která je od Vítkova odděluje. Další variantou je projít Žižkovským tunelem, který však ústí na žižkovském Tachovském náměstí.

„Celkově by se tím zlepšila obslužnost Karlína,“říká Petrus. Podle něj by proto bylo ideální variantou, kdyby spolu se zastávkou byly vybudovány schody, po kterých by lidé mohli vyjít až nahoru. Projekt stanice, která by se nacházela přibližně v úrovni Thámovy ulice, se líbí i magistrátu. „Nástupiště by vedlo z obou stran, čímž by se vyřešil podchod pod tratí. Pokud by se zastávka

Werichova vila na Kampě se veřejnosti otevře na jaře příštího roku. „Do konce letošního roku skončí stavební práce, potom se bude upravovat zahrada a interiér,“sdělila mluvčí městské části Praha 1 Veronika Blažková.

Vilu vlastní městská část, po skončení oprav ji bude spravovat Museum Kampa, které je projektem Nadace Jana a Medy Mládkových. V okolí vily během víkendu nájemce uspořádal zábavní odpoledne pro rodiny s dětmi.

„Pro děti a rodiče jsme připravili tajuplnou bojovku, během které se seznámili se slavnými obyvateli vily, prozkoumal­i ostrov Kampa a zavítali také do budovy mlýnů Václava Sovy, kde si vyrobili vlastní umělecké dílo,“uvedla Jana Pelouchová z nadace.

Přednášky a projekce v podkroví

Praha 1 na opravy vynaloží přibližně 30 milionů korun. Poté v ní vznikne Kulturně společensk­é centrum Voskovce a Wericha, provozovat ho bude Nadace Jana a Medy Mládkových. Za pronájem vily, ve které žili herec a dramatik Jan Werich a básník Vladimír Holan, bude nadace platit 600 tisíc korun ročně s DPH. Smlouva bude na deset let s opcí pro dalších deset let.

Projekt Musea Kampa počítá se stálou expozicí, která bude kromě Osvobozené­ho divadla a jeho protagonis­tů věnována také básníkovi Vladimíru Holanovi. Vybudovat by se měla stálá expozice, knihovna a badatelna, prostor pro přednášky a projekce v podkroví a prostory pro dočasné výstavy ve sklepě. Využít chce nadace i zahradu, její velkou část ale připojí k okolnímu parku.

Využití pro vilu hledala radnice dlouho. Nadaci Jana a Medy Mládkových ji chtěla půjčit už v roce 2008 za 23,8 milionu korun a nadace měla vilu opravit na své náklady. Nové vedení po volbách v roce 2010 ale smlouvu nepodpořil­o. O novém využití vily hlasovali i občané, nejvíc jich podpořilo projekt Musea Kampa. Dalšími uchazeči o pronájem byl projekt Post Bellum a Nadace Charty 77.

Vila stojí nedaleko Lichtenšte­jnského paláce na Kampě. Pochází z počátku 17. století a původně v ní byla koželužna. Herec a dramatik Jan Werich zde žil se svou rodinou od roku 1945 až do své smrti v roce 1980. Vilu poničily povodně v roce 2002, proto byla nutná aktuálně končící celková rekonstruk­ce budovy. (ČTK)

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Werichova vila Do konce letošního roku skončí stavební práce, potom se bude upravovat zahrada a interiér.
Foto: Petr Topič, MAFRA Werichova vila Do konce letošního roku skončí stavební práce, potom se bude upravovat zahrada a interiér.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Amfiteátr (obrázek nahoře) Na Vítkově, zhruba nad Tachovským náměstím, vznikne pódium. Místa pro sezení budou zapuštěna do svahu. Podle magistrátu nebude stavba náročná, amfiteátr by tak mohl vzniknout už do pěti let. Promenáda Pražačka (obrázek...
Amfiteátr (obrázek nahoře) Na Vítkově, zhruba nad Tachovským náměstím, vznikne pódium. Místa pro sezení budou zapuštěna do svahu. Podle magistrátu nebude stavba náročná, amfiteátr by tak mohl vzniknout už do pěti let. Promenáda Pražačka (obrázek...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia