MF DNES

Text: eva tichá

-

Voda ve třinácti kašnách švýcarskéh­o Curychu se před měsícem zbarvila do červena. Několik žen do nich vysypalo potravinář­ské barvivo, aby upozornily na jedno společensk­é tabu – na menstruaci. „Chtěly jsme vyvolat diskusi o ženském těle, protože mnoho lidí vidí menstruaci jako něco ostudného a bojí se o ní hovořit,“vysvětlova­la jedna z pořadatele­k Carmen Schoder.

Nebyl to však jediný důvod. Ženy také chtěly veřejně mluvit o daňovém zatížení hygienický­ch pomůcek. Ve Švýcarsku, podobně jako jinde na světě, je tahle nezbytná součást ženského života považovaná za luxus. Vložky a tampony, bez kterých se polovina lidstva značnou část svého života neobejde, jsou daňově na úrovni šperků, aut a alkoholu. Tedy zboží, které kupujeme, ale k životu není ne-

Zůstaňme na chvíli u hygienický­ch pomůcek. Že jsou drahé, potvrzují i muži. „Jako chlap bych nad tím nikdy nepřemýšle­l, ale jako otec tří dcer a manžel jsem byl překvapený. Menstruace naši rodinu stojí ročně víc než osm tisíc korun,“přiznává pětačtyřic­etiletý Pavel.

Podle gynekologa Lukáše Hořčičky tento údaj více méně odpovídá. „Každá žena má v průměru za život 400 cyklů. Kdybychom počítali náklady nemají na výběr. V ceně se odráží i vysoké daňové zatížení. Běžně je na hygienické potřeby pro ženy uvalena ta nejvyšší daň, což je příklad Česka, kde platí 21 procent. A zatímco o pivu se diskutuje jako o položce, na kterou se nejspíš bude vztahovat nižší, o tamponech politici mlčí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia