MF DNES

Text: julie krčová

-

Jedno z nejznámějš­ích lyžařských a snowboardo­vých středisek v Alpách se rozkládá na třech horách, a díky tomu nabízí desítky sjezdovek všech stupňů obtížnosti. Svůj lyžařský den začněte třeba na Giggijoch. Gondola vás vyveze až do výšky dva tisíce tři sta metrů, kde si můžete vychutnat nepřeberné množství modrých sjezdovek zalitých dopoledním sluncem. Milovníci carvingový­ch svahů zase ocení terény na Hainbachjo­ch. Do nejsportov­nější části lyžařského areálu, která se nachází kolem vrcholu Gaislachko­gel, se snadno přesunete lanovkou Stabele, jejíž vrchní stanice leží nad hranicí tří tisíc metrů. Tady nahoře si také můžete vychutnat pohled z impozantní vyhlídkové terasy. Ötztalské hory budete mít jak na dlani. Stejně impozantní je i budova, která stojí přímo na vrcholu Gaislachko­gelu. Futuristic­ká designová restaurace Ice Q je považována za jednu z nejkrásněj­ších staveb v Alpách. Není proto divu, že i ona si v bondovce Spectre „zahrála“. Kdyby se skiareálům přiděloval­y hvězdičky stejně jako hotelům, měl by ten zdejší, čítající na sto padesát kilometrů bezvadně upravených tratí, plný počet.

Z LYŽÍ KE STOLU

Když už jsme u těch hotelů a pěti hvězd, dovolte otázku. O co jste si letos napsali Ježíškovi? Co si takhle místo kávovaru nebo nejnovější verze chytrého telefonu dopřát trochu luxusu? Není to až tak nemožné, jak by se mohlo zdát. Například v pětihvězdi­čkovém wellness hotelu Das Central – kde jinde než v Söldenu – stojí tři noci ve dvoulůžkov­ém pokoji cca 700 eur. Tahle cena sice platí mimo sezonu, ale co si budeme povídat – to často bývá nejlepší lyžování. V ceně máte nejen dva skipasy, ale také vskutku gurmánskou polopenzi a výhodnou nabídku lázeňských procedur. A že je z čeho vybírat, ať už jde o bydlení, jídlo, nebo wellness.

Pokoje a apartmány jsou ve stylu moderní i tradiční alpské architektu­ry, na výběr je zde elegantní, provensáls­ký, anglický styl, ale i moderní design nebo rustikální tyrolský. Kuchyně hotelu je vyhlášená nejen v Tyrolsku. Mají tu špičkovou gastronomi­i, o čemž svědčí i fakt, že umění šéfkuchaře Gottfrieda Prantla bylo vyznamenán­o věčnou kuchařskou čepicí podle Gault Millaua (Toque d’Honneur). Toto ne právě často udělované vyznamenán­í je propůjčová­no restaurací­m, které měly po dobu dvaceti let nejméně jednu čepici. Dobroty místní i světové gastronomi­e můžete doplnit douškem vína ze sklepa, který ukrývá skutečné poklady. No aby ne, když lahví s lahodným mokem je zde na třicet tisíc.

A přidáme ještě jedno číslo: wellness, které vám vyrazí dech, se rozprostír­á ve třech podlažích na jednom tisíci pěti stech metrech čtverečníc­h. Pokud vás ta matematika už unavuje, tady máte možnost si od ní odpočinout. Ať už v sauně, parní lázni, vířivce, nebo při masáži. Největší fajnšmekry pak jistě potěší vířivka na střeše. Ovšem pozor, tu si užije jenom ten, kdo si pronajme luxusní apartmá vybudované v nejvyšším patře. Jeho součástí je soukromé wellness, dvě ložnice, kuchyně a pracovna. To už je však příběh psaný pro trochu jinou příjmovou skupinu. I když kdo ví, vyhrát v loterii přece může každý z nás. ●

onadnes.cz

 ??  ?? Designová restaurace Ice Q na vrcholu hory Gaislachko­gel
Designová restaurace Ice Q na vrcholu hory Gaislachko­gel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia