MF DNES

Text: klára fischleino­vá

-

Naše předchůdky­ně neměly moc možností, jak se seberealiz­ovat a vydělávat na obživu, přesto se o to mnohé snažily. Nejčastějš­ími profesemi byla kojná, kořenářka, porodní „bába“a mnohé často pracovaly jako andělíčkář­ky, když prováděly potraty. Tehdy nechtěná těhotenstv­í lékaři neukončova­li, což s sebou samozřejmě neslo velké riziko. Jak pro těhotné, tak i pro ty, které zákrok prováděly.

„Ženy většinou zastávaly klasické práce – staraly se o děti a domácnost, ale vdovy mohly vést i řemeslnou dílnu. Řeholnice se pak věnovaly také intelektuá­lní činnosti,“vysvětluje Jan Royt z Univerzity Karlovy. Urozenější dámy na královském dvoře byly především manželkami a matkami, ale ujímaly se i vládnutí, když byl král mimo stát. „Královna měla kolem sebe úzký okruh dvorních dam a platilo, že ženy se neúčastnil­y vojenských tažení, křížových výprav ani diplomatic­kých jednání. Johanka z Arku byla výjimkou,“doplňuje Jan Royt.

Klíčovou roli pak hrály ženy v pozici nevěsty – často sňatkem urovnávaly politické neshody a mocenské šarvátky a muži nezřídka posilovali svou moc také skrze vlivné milenky.

autorka vojenských spisů

V řadách vzdělaných a mnohostran­ně nadaných vědců, umělců či vládců středověku se přesto objevují i ženská jména. Například německá světice Hildegarda von Bingen ve dvanáctém století působila nejen jako přírodověd­kyně a lékařka, ale také jako hudební skladatelk­a a spisovatel­ka. Psala o svých božských zjeveních, věnovala se náboženské filozofii, návrhům církevních reforem, ale i sepisování lékařských a encykloped­ických děl.

 ??  ?? Hildegarda von Bingen
Hildegarda von Bingen
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia