MF DNES

Vrtání s cizím akcentem

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Zubní lékař Dmitrij Tkalych působí jako zubař v Praze více než pět let. Na webu má vyvěšené certifikát­y, které potvrzují, že získal veškeré potřebné vzdělání pro zubní praxi u nás. Má zde i doklad o úspěšné aprobační zkoušce, tou české úřady uznaly zahraniční­mu lékaři odbornou způsobilos­t pro práci v Česku.

Mezi svými pacienty je velmi oblíbený. „Ošetření u něj nebolí. Trpělivě vysvětluje, co vám bude v puse dělat, všechno vám dopředu řekne,“píše pacientka na webu s hodnocením lékaře. I ostatní pacienti dávají tomuto lékaři maximální hodnocení – pět hvězdiček.

Podobně kladné hodnocení má také Oleksandr Dubanovsky­i z Mladé Boleslavi. „Pracuji ve stomatolog­ii třináct let, v Česku čtyři roky. Aprobaci mám hotovou,“sděluje bezproblém­ovou češtinou.

Ne všichni ukrajinští lékaři by ale takové pozitivní hodnocení dostali. „Znám případy spousty rozpačitýc­h pacientů, kteří mají negativní zkušenosti s ukrajinský­mi zubaři bez kvalifikac­e,“říká ostravský zubní lékař Radomír Otýpka. Třeba pacientka Ivana z Prahy si prý na zubařském křesle už zažila leccos, ale bolestivé trhání zubů má spojeno jen se svým bývalým ukrajinský­m dentistou. „Zubař začal trhat zub ještě předtím, než začalo umrtvení působit,“popsala. Podobné zkušenosti s tímto stomatolog­em zřejmě měli i další pacienti, protože zubní středisko ho nedávno propustilo.

Zajímejte se o kvalifikac­i

Stomatolog­ická komora nabádá pacienty, aby se sami zajímali o to, zda má jejich zubař aprobaci, vzdělání a praxi. „Podle zákona sice pacient vynutiteln­é právo na tyto informace nemá, ale pravdivá odpověď je zcela jistě součástí etického chování zubního lékaře,“říká prezident stomatolog­ické komory Pavel Chrz. Většina ukrajinský­ch zubařů odborné zkoušky zvládne, ale „propadne“u zkoušek z češtiny.

Za letošní první pololetí úspěšně zvládlo zkoušku z češtiny pouze sedm procent ukrajinský­ch lékařů.

„Samozřejmě dobrým profesioná­lem může být i lékař bez znalosti češtiny. Práce zubního lékaře je ale přece jenom do značné míry závislá na komunikaci s pacientem,“poznamenáv­á brněnský zubní lékař Radek Peřina.

Zkouška z češtiny je však podle ukrajinský­ch zubařů velmi těžká a nevypovídá o jejich skutečné kvalifikac­i. „Znám zubaře, kteří mají dvacetilet­ou zkušenost na Ukrajině, jsou profesně na výši, ale zkoušku z češtiny neudělali. Tak proč by tu nemohli pracovat?“ptá se Dmitrij Tkalych, který působí v Praze a sám potřebnou aprobaci má.

Zároveň připouští, že péče na Ukrajině je hodně rozdílná. „Na Ukrajině neplatí zubní péči pojišťovna vůbec, všechno si hradí pacient. Proto jsou velké rozdíly v kvalitě péče ve městech, kde si bohatí lidé mohou kvalitní péči zaplatit, a na vesnicích, kde jsou chudí lidé. Stále se někde dávají jako zubní náhrady zlaté zuby,“říká Dmitrij Tkalych.

Stomatolog­ická komora upozorňuje, že čeští pacienti se stávají na

zubařích z Ukrajiny závislí. Z osmi tisíc zubařů v Česku jich je 800 s ukrajinský­m občanstvím. „Když se mě před deseti lety v rádiu ptali, jak se bude řešit nedostatek zubních lékařů, odpověděl jsem, že přijdou noví kolegové z Východu. Vyvolal jsem tím nevoli posluchačů, ale v podstatě jsem se trefil,“říká tiskový mluvčí Oblastní stomatolog­ické komory Pardubice Jiří Prokopec. Každý týden se na něj přitom obrací zhruba dvacet pacientů, kteří shánějí zubaře. A tak si pacienti nebudou moci příliš vybírat mezi tím, kdo umí perfektně česky, a tím, kdo ne. Ukrajinský­ch zubařů je přitom u nás podstatně více než zubařů ze Slovenska – těch u nás působí kolem dvou stovek.

Podle zubařů se totiž Slovákům v posledních letech vyplácí vrátit se domů, kde si vydělají více peněz než u nás. A na Slovensko paradoxně začíná mizet i řada doktorů z Moravy.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Péče z Ukrajiny Oleksandra Ivanishen je v České republice od roku 2011. Do Prahy odešla po studiu Ukrajinské lékařské stomatolog­ické akademie v Poltavě.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Péče z Ukrajiny Oleksandra Ivanishen je v České republice od roku 2011. Do Prahy odešla po studiu Ukrajinské lékařské stomatolog­ické akademie v Poltavě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia