MF DNES

Dva „proruští“prezidenti

-

Bulharsko a Moldavsko jsou si v mnohém podobné. Nejchudší země Evropské unie i nejchudší stát celé Evropy se dlouhá léta potýkají s masovým exodem lidí za prací. Z kdysi skoro devítimili­onového Bulharska je sedmimilio­nový stát a v Moldavsku se demografov­é jen dohadují, zda v zemi z oficiálně uváděných 3,5 milionu obyvatel dnes žije 2,4 milionu lidí, nebo ještě o dvě stě tisíc méně.

Právě odchod třetiny vzdělanějš­ích obyvatel za hranice může být v případě Moldavska odpovědí na to, proč se politické vahadlo obrátilo od Bruselu k Moskvě a v neděli zvítězil proruský prezidents­ký kandidát socialistů Igor Dodon.

Ve volbách sice hlasovalo na ambasádách v západoevro­pských metropolíc­h rekordních 120 tisíc voličů, ale i tak to byl jen zlomek těch, kteří žijí v zahraničí. „Volby byly špatně zorganizov­ané. Velké množství lidí nemohlo volit,“uvedla poražená proevropsk­á kandidátka Maia Sanduová.

V Moldavsku, kde v mnoha rodinách zůstali s vnuky jejich prarodiče, zatímco otcové a někdy i matky se vydali za prací na Západ, tak zvítězila postsověts­ká nostalgie. Může za to ale i bankovní skandál, při němž (paradoxně zřejmě do Ruska) zmizela pro Moldavsko ohromná suma miliardy dolarů, i to, že v posledních dvou letech se ekonomická situace dále zhoršovala. Podílelo se na tom i ruské obchodní embargo, jímž po podpisu asociační dohody Moldavska s EU v roce 2014 Igor Dodon (41), nový moldavský prezident

Dodon byl v době, kdy se jeho dnes socialisti­cká strana jmenovala komunistic­ká (v letech 2006 až 2009) vicepremié­rem vlády. Zkušený politik se staví za obnovení spolupráce s Ruskem, od níž si slibuje hospodářsk­ý vzestup i sjednocení země s Podněstřím.

Rumen Radev (53), nový bulharský prezident

Vítěz prezidents­kých voleb je bývalým velitelem bulharskéh­o letectva. V 1992 vystudoval Maxwell Squadron Officer School v USA a v roce 2003 tam získal doktorát. Je proti sankcím EU vůči Rusku.

Moskva zakázala dovoz moldavskéh­o zboží.

I když nový prezident Dodon slíbil, že bude hlavou všech Moldavanů, jak těch, kteří si přejí integraci s Evropskou unií, tak těch, jež by raději k Rusku, jeho první kroky jsou jednoznačn­é. Na první cestu ve funkci chce vyrazit do Moskvy, kde plánuje podepsat dohodu o „strategick­ém partnerstv­í“. Ta by měla Kišiněvu nejen znovu otevřít ruské trhy, ale také umožnit sjednocení s odtrženeck­ým Podněstřím. Tam Moskva už téměř čtvrtstole­tí podporuje separatist­y a svými „mírovými jednotkami“nad nimi drží ochrannou ruku. „Voliči hlasovali pro jednotu, pro přátelství s Ruskem, pro neutralitu, pro pravoslaví, pro sjednocení země,“uvedl Dodon pro televizi Rossija 24.

Je ale otázka, zda na obrat k Rusku bude mít Dodon sílu. Prezident je sice v Moldavsku poměrně silnou figurou, ale není to samovládce. U moci tam stále zůstává prozápadní vláda v čele s premiérem Pavlem Filipem, která sice uvedla, že je připravena s Dodonem spolupraco­vat, ale nedovolí „zvrátit zpět“cestu k větší integraci s EU.

V Sofii padla vláda

Vedle Kišiněva odešel z Kremlu blahopřejn­ý telegram v noci na dnešek i do Bulharska. Tam obsadí prezidents­ké křeslo další proruský politik, bývalý šéf letectva a kandidát opozičních socialistů Rumen Radev. Zatímco volby v Moldavsku nesou mnoho stop ruského vlivu, v Bulharsku vyhrál Radev hlavně díky chybnému výběru protikandi­dátky z řad vládnoucíh­o hnutí Gerb premiéra Bojko Borisova. Pravicová kandidátka Cecka Cačevová se charizmati­ckému Radevovi prostě nevyrovnal­a. Radev, příznivec urovnání vztahů s Ruskem, bude jako prezident hrát spíše symbolicko­u roli.

Premiér Borisov podal po prohře Cačevové demisi. Bulharsko tak čekají předčasné volby, v nichž mají socialisté slušné šance. Po silném nedělním zemětřesen­í, při kterém zemřeli nejméně dva lidé, zasáhly včera Nový Zéland následné otřesy o síle 6,2 stupně.

Stejně jako první úder živlu postihly zejména východní pobřeží méně obydleného Jižního ostrova v okolí města Christchur­ch. Poškozeny jsou desítky domů nejen přímo v této oblasti, ale i v metropoli Wellington­u ležící na Severním ostrově. Škody podle premiéra Johna Keye dosáhnou několika miliard novozéland­ských dolarů.

Mnoho obyvatel postiženýc­h oblastí strávilo noc na včerejšek mimo své domovy v obavách z následných otřesů, kterých byly podle seizmologů napočítány stovky. Záchranářů­m se z trosek domů podařilo vytáhnout již řadu lidí včetně stoleté ženy v přístavním městě Kaikoura. (ČTK, zah)

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: 3x AP ??
Foto: 3x AP
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia