MF DNES

Válka o autorské poplatky se přenesla do knihoven

-

Už před rokem a půl uložila akcionářsk­á ministerst­va státní České exportní bance (ČEB), aby do dvou let vyřešila alespoň z poloviny ztrátové pohledávky. Nejenže se tak nestalo, ale toxické úvěry od té doby nakynuly z necelých 16 miliard korun na 18,3 miliardy korun.

Banka tratí na půjčkách, které poskytoval­a na velké exportní projekty

Jan Sůra redaktor MF DNES

Po chystaném razantním zvýšení poplatků pro majitele restaurací či hoteliéry Ochrannému svazu autorskému (OSA) se hraje o podstatné zdražení pro další organizaci hájící autorská správa.

Podle novely autorského zákona, která je ve Sněmovně, by si správce Dilie zastupujíc­í hlavně spisovatel­e či dramatiky mohl přijít ročně navíc nejméně na 60 milionů korun. Jde o poplatky za půjčování knížek a od provozovat­elů kopírek.

Už od roku 2000 platí organizace, které nabízejí kopírování za úplatu, peníze organizaci Dilia jako náhradní plnění za případné kopírování autorských děl. Podobný systém u nás platí například i u paměťových karet či jiných médií, kdy se odvádějí peníze hlavně autorům a interpretů­m hudby.

Zatímco dosud poplatek závisí na počtu kopií, počítá novela zákona s tím, že by se platil paušál z každé kopírky. Takový model už Sněmovna řešila před šesti lety, ale návrh neprošel. Podle šéfa Dilie Jiřího Srstky jde o modernizac­i stávajícíh­o, všestranně nevyhovují­cího systému.

„A impulz k této změně mimochodem přišel ze strany komerčních poskytovat­elů kopírovací­ch služeb, nikoli ze strany kolektivní­ch správců,“říká Srstka. Současně připouští, že opatření dopadne na ty, kteří kopírují za peníze, různě. „Někteří budou v novém systému platit méně, jiní více,“říká Srstka.

Dilia si od nového systému slibuje zjednoduše­ní, ale jde částečně o ochranu před klesajícím počtem kopírovaný­ch stránek a postupnou elektroniz­ací dat a zajištění příjmů do budoucna. podobě představuj­e mnohdy skokové zvýšení sazeb, ohrožuje tak poskytován­í základních služeb námi zastupovan­ých vysokoškol­ských knihoven a může nastat právní nejistota při výkladu zákona,“stojí v dopise.

Například na Masarykově univerzitě by se zavedením paušálu odvody zvýšily na dvouapůlná­sobek.

Podobný dopad vypočítala i Vysoká škola ekonomická – z pěti kopírek v provozu by stouply náklady dokonce až osmnáctiná­sobně. Podle vedoucího Odboru informační podpory studia a výzkumu Jana Macha počty kopírek postupně redukují, protože zájem o kopie značně klesá. „Z dvanácti kopírovací­ch strojů jich máme aktuálně pět,“dodal Mach a zmínil, že pokud změny projdou, zbude jediná.

Podobné je to i s dalším zdražením, které zákon navrhuje – poplatek za každou výpůjčku v knihovnách. Dosud se platí 50 haléřů, podle návrhu dvě koruny. Knihovnám na tento poplatek dává peníze přes národní knihovnu ministerst­vo kultury. Ročně Dilia z poplatků vybere 15 milionů, navýšením by se dostala na 60 milionů korun. Ministerst­vo kultury s tím však nepočítá. (příjem v mil. Kč)

Některé organizace budou v novém systému platit méně, jiné více.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia