MF DNES

Chci nižší daně pro živnostník­y z venkova

- Jak toho dosáhnout?

Na venkově musí zůstat podnikání, hospoda i koloniál. „Je to potřeba, abychom udrželi vyváženou ekonomiku,“říká obhájce živnostník­ů Karel Havlíček.

Třeba tím, že udržíme ruch venkova. V Česku žije třetina obyvatel v obcích do tří tisíc obyvatel. Chceme zabránit jejich vylidňován­í, aby to nedopadlo jako třeba ve Španělsku, kde se z vesnic staly skanzeny. Proto je nutné, aby tam zůstalo podnikání, aby tam dál fungovala hospoda, koloniál, farma a třeba nějaký malý výrobce či penzion. Pokud se to podaří, bude to pro ekonomiku z pohledu udržení určité míry vyváženost­i výhodné.

Dá se však úspěšně postavit demografic­kým trendům?

Ne zcela. Mladého člověka, který chce pracovat s novými technologi­emi, dělat biomedicín­u nebo pracovat v bance, na vsi neudržíte. Ale jsou lidé, kteří zvažují, jestli odejdou, nebo ne, na venkově se jim líbí, ale nakonec odejdou, protože tam není dostatečná infrastruk­tura, zázemí. Tedy nepřesvědč­ovat přesvědčen­é, ale těm, kteří váhají, vytvořit podmínky, aby tam mohli zůstat.

Co konkrétníh­o by mohlo pomoci?

Předkládám­e celou řadu opatření pro živnostník­y v malých obcích – daňové zvýhodnění, výhodnější úvěry i záruky, speciální dotace, motivaci pro začínající firmy. S Českou poštou vymýšlíme nový koncept pošta-koloniál, tedy takové malé centrum, kde by byla poštovní přepážka, poskytoval­y se digitální služby a současně by se tam daly koupit základní potraviny.

Jaké daňové úlevy máte na mysli?

Chceme prosadit, aby živnostníc­i v obcích do tří tisíc obyvatel měli sazbu daně z příjmů blížící se nule. Pochopitel­ně by se to týkalo jen těch, kdo mají malý obrat, třeba těch, kdo nyní využívají výdajové paušály, aby se do obcí nepřehlašo­vali i velcí. Navíc prosazujem­e, aby zaměstnanc­i, kteří pracují v některé ze dvou tisíc ohrožených obcí, měli úlevu na sociálním pojištění.

Dusí živnostník­y vysoké daně?

Mnohem vážnější je, že daňový systém je příliš komplikova­ný. Připravuje­me nový zákon o dani z příjmu a v něm prosazujem­e trochu revoluční koncept. Dnes si může živnostník do určitého obratu vybrat, zda zaplatí daň z příjmů podle skutečných výdajů, nebo podle paušálu. Chceme, aby měl ještě další možnost – dobrovolno­u minimální daň. Živnostník by ji zaplatil a vykoupil by se ze všeho, o nic dalšího by se nestaral. Mohlo by to být odstupňova­né třeba podle výše obratu.

Odrazuje komplikova­ná legislativ­a mladé od toho, aby dělali na sebe?

Jednoznačn­ě ano. Když jako začínající podnikatel zjistíte, že třetinu času zaberou administra­tivní činnosti, jednání s úřady, otráví vás to. Podnikání je kreativní činnost, nějaké úřadování tam musí být, ale v Česku jsme mistři komplikova­nosti, neustále něco novelizuje­me, zpřísňujem­e, na vše máme sankce, neumíme motivovat.

Může v tom pomoci iniciativa hospodářsk­é komory, která chystá elektronic­ký servis, jenž na jednom místě uspořádá všechny zákony a povinnosti podnikatel­ů?

O něčem takovém jednáme i s vicepremié­rem pro ekonomiku Andrejem Babišem. Podle nás by to ale měl udělat stát a musí to být zdarma. Odmítám, aby podnikatel platil za něco, co je povinností jakékoli gramotné vlády. Je selhání státu, pokud nedokáže zkoncentro­vat na jedno místo všechny informace a přehledně je zdarma nabídnout. Přitom ty informace má. Chybí však jejich propojení. Dnes je vrcholem elektroniz­ace jakýsi pseudodigi­tální vztah – odesílám pořád totéž, jen místo tužky a papíru používám myš a počítač. Ale jinak se moc nezměnilo, stejné věci musím vyplňovat opakovaně a rozesílat na různé úřady.

A nestane se nakonec tím, co bude nejvíc odrazovat živnostník­y, elektronic­ká evidence tržeb?

Opozice začala kritizovat podstatu evidence ve smyslu elektroniz­ace prodejů.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia