MF DNES

Pašeráci z nouze

Exkluzivně: rodina Čechů zatčených s drogami za 320 milionů promluvila

- Václav Janouš, Artur Janoušek reportéři MF DNES

HRÁDEK NAD NISOU Rodina Jany K. z Hrádku nad Nisou se topí v dluzích. Její syn Jiří neplatí výživné na děti, sotva dají dohromady nájem skromného bytu a o dům přišli kvůli exekuci. Navzdory tomu se v květnu matka se synem vypravili na drahou dovolenou, která skončila zatčením kvůli pašování historicky největšího kontraband­u na Nový Zéland – dvacet kilogramů pervitinu za 320 milionů korun.

Matku teď z vazby propustili a vrátila se do Čech. Rodina poprvé o příběhu naivních zadluženýc­h Čechů promluvila.

Dvojice, která do té doby byla nejdál v Německu, se v květnu začala chovat, jako by vyhrála v loterii. Příbuzným vyprávěli, že se chystají za prací do Německa – Jiří bude pracovat ve sběrně surovin a žena tam uklízet. Místo toho zamířili do Prahy na letiště a do thajského Bangkoku. Ubytovali se tam v honosném hotelu. Zní neuvěřitel­ně, že matka se neptala, kde její zadlužený syn na cestu vzal. „Byli jsme v pokoji, byl tam chaos. Pořád tam chodili nějací lidé, že je rozbitá klimatizac­e,“líčí teď Jana K. Byla to klíčová zastávka na dovolené, která měla pokračovat z Bangkoku do australské­ho Sydney, na Nový Zéland do Aucklandu a na závěr na Havaj.

Právě v Bangkoku dostal Jiří kufry s falešnými dny a v nich dva balíčky po deseti kilogramec­h pervitinu. Přinesl mu je do pokoje cizí muž. „Tu schůzku má policie na kamerách, tam to bráchovi dali. Bráchovi bylo jasné, že veze něco, co by neměl. Údajně ale netušil, že jsou to drogy,“doplňuje sestra Jiřího K., která je přesvědčen­á, že se stal bílým koněm.

Cesta s kufry skončila na letišti na Novém Zélandu. Matku i syna okamžitě zatkla policie. Každého dala do samostatné cely a „vyslýchala“: matce, která neumí slovo anglicky, ukazovali obrázky jako ve školce. „Nikdo z české strany se neozval, nikdo nám nepomohl,“popisuje dnes rozezleně seniorka půlroční vazbu. Drobná žena s nakrátko ostříhaným­i hnědými vlasy nevypadá jako někdo, kdo by byl schopen zorganizov­at pašeráckou cestu přes čtyři státy. V cizině se nedomluví, sotva také pošle SMS zprávu z telefonu.

Teď je zpět v bytě v druhém patře vilky na okraji Hrádku nad Nisou v lokalitě, jíž místní přezdívají Kristýna. Kdo by čekal, že bude skrytá před světem a psychicky zlomená, plete se. Vypráví, že ve vazbě se k ní chovali slušně, a to i když si ve sprše zlomila ruku a vykloubila rameno. Kvůli vysokému tlaku se jí zatočila hlava a uklouzla. Trápí ji jedině to, že její syn zůstal na druhém konci zeměkoule. A že patrně byl strůjcem celé habaďúry a matka měla posloužit jen jako krytí. „Když někdo přijde a nabídne, že uděláte jednu cestu a máte vyřešené všechny svoje finanční problémy, spousta lidí na to kývne,“přemýšlí o motivaci bratra jeho sestra Jana.

Když někdo přijde a nabídne, že uděláte jednu cestu a máte vyřešené všechny svoje finanční problémy, spousta lidí na to kývne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia