MF DNES

Běloruské kořeny Trumpova zetě

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Možná si ještě vzpomenete na dramatický filmový trhák Odpor z roku 2008 s Danielem Craigem v hlavní roli. Ve filmu natočeném podle skutečného příběhu partyzánsk­ého oddílu bratrů Bielských, v němž se zachránilo na 1 200 běloruskýc­h Židů, mohly dvě z postav představov­at předky Trumpova zetě Jareda Kushnera.

Kushnerova babička byla mezi více než dvěma stovkami obyvatel židovského ghetta v dnes běloruském Novogrodku, kterým se o silvestrov­ské noci 1943 podařilo už dříve vykopaným tunelem utéct do lesů. Připojila se k partyzánsk­ému oddílu bratrů Bielských, jenž byl jedním z mála, který do svých řad přijímal Židy. V něm potkala Kushnerova dědu, který uprchl do lesů už tři roky předtím. Přes neustálé pronásledo­vání nacisty se jim podařilo dožít se konce války a po ní odejít do Spojených států.

Tam se Kushnerovi postupně stali významnou rodinou newyorské židovské komunity, otec Jareda Kushnera Charles je realitním magnátem a miliardáře­m. Sám Jared během kampaně výrazně pomohl k vítězství svému tchánovi Trumpovi, především v získávání hlasů v židovské komunitě, která dosud tradičně stranila spíše Hillary Clintonové.

Nově zvolenému prezidento­vi pomohl do té míry, že se stal součástí nejužšího týmu, jenž nyní vyjednává o Trumpově administra­tivě. Podle amerických médií zřejmě i Jared Kushner sám získá významnou funkci v nové vládní sestavě.

Nejen Česko, ale také Bělorusko je zemí, k níž mají příbuzní Donalda Trumpa blízko. Rodina Trumpova zetě Jareda Kushnera tam jezdí pravidelně.

Návraty do Novogrodku

Podle běloruskýc­h internetov­ých serverů Kushnerova rodina v Novogrodku často pobývá.

Jaredův otec Charles tam vozí dospívajíc­í děti, aby se seznámily s rodinnou historií. „Není to z nostalgie. Jde mu o to, aby rodina znala své kořeny,“říká Tamara Veršickaja, která Kushnerům dělá v Novogrodku průvodkyni.

„Prostě chce ukázat dětem a vnukům, odkud pochází jejich rod,“uvedla pro nezávislý server Beloruskij partyzan. „Jednou se šli podívat do vesnického domku a Charles Kushner jim povídá – podívejte na to, jen vaše kuchyň je větší než celý dům,“říká Tamara Veršickaja. „Děti se také divily, že jediný McDonald’s je tady až v Minsku.“

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Trumpův zeť Jared Kushner a Ivanka Trumpová s dětmi.
Foto: Profimedia.cz Trumpův zeť Jared Kushner a Ivanka Trumpová s dětmi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia