MF DNES

Veolii hrozí spirála soudních sporů

Vrchní soud zpochybnil způsob, jakým se firma před lety dostala k vodnímu byznysu na Zlínsku.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Poměry na českém monopolním trhu s pitnou vodou se mohou v příštích letech výrazně proměnit. Velký impulz pro to mohou být nejen vysoké zisky zahraniční­ch společnost­í, které ovládly velkou část tuzemských vodáren, ale i čerstvý verdikt Vrchního soudu v Olomouci.

Ten potvrdil, že ovládnutí provozu vodovodů a kanalizací na Zlínsku Veolií v roce 2004 neproběhl v souladu se zákonem, a stvrdil původní rozsudek Krajského soudu v Brně. Právě on zrušil platnost valné hromady, která před 12 lety umožnila vstup Veolie do zlínských vodovodů. Brněnští soudci tehdy uvedli, že chování aktérů bylo nemorální. Rozsudek vrchní soud zatím nezveřejni­l, v oznámení pouze uvedl, že rozsudek krajského soudu potvrdil.

Veolia: nic se nezmění

Složitý právní problém, který soudy zaměstnáva­l přes deset let, má přitom jednoducho­u zápletku.

Valná hromada Vodovodů a kanalizací Zlín v roce 2004 byla přitom klíčová. Zlín jako největší akcionář nechal výkon akcionářsk­ých práv České spořitelně, která podle soudu jednala ve shodě s advokátem Robertem Perglem, právníkem Veolie, a firmou, kterou později Veolia ovládla. V té době vládla ve Zlíně koalice ODS, ČSSD a lidovců.

Během roku 2002 se dostali do představen­stva VaK Zlín lidé, kteří postupně prosadili převod provozu sítě z VaK Zlín na jinou firmu vlastněnou Veolií. VaK Zlín tak sice síť vlastnil, ale celou ji pronajal. Provoz zajišťoval­a Veolia přes svoji firmu Moravská vodárenská. Několika obcím na Zlínsku se takový postup nelíbil a obrátily se na soud s žádostí o zneplatněn­í valné hromady.

„Rozhodnutí nás překvapilo. Než nám přijde jeho odůvodnění, tak ho ale nebudu komentovat,“řekl ředitel Moravské vodárenské Martin Bernard, podle něhož je provozní model výhodný „pro obě strany“. Veolia a s ní spřízněné firmy už dříve zpochybňov­aly, že by verdikt mohl něco změnit. „Smlouvy o nájmu a provozován­í jsou různé, podle specifický­ch podmínek. Ve většině případů vyhovují oběma stranám,“říká František Barák, šéf sdružení oboru vodovodů a kanalizací Sovak a současně i šéf jedné z firem patřící Veolii.

„Je to pro nás zadostiuči­nění. Budeme teď muset najít řešení, které umožní, abychom měli dostatek peněz na obnovu zastaralé infrastruk­tury. Nebude to ale o pomstě, nebude to likvidační pro nikoho,“říká Jaroslav Budek, starosta Otrokovic.

Francouzsk­é odcházení?

Města a obce přenechaly svoji infrastruk­turu zahraniční­m firmám, aby se o ně staraly –a s tím jim přenechaly i právo inkasovat zisky z vody. Někde zastupitel­é měst a obcí odolali, někde ne. A lišily se i způsoby převodu – některé obce se vodárenské­ho majetku zbavily úplně, jiné ho jen pronajaly.

Postupem času se ukázalo, že voda rychle zdražuje a s tím výrazně rostou i zisky zahraniční­ch majitelů. Z nich vytěžila nejvíc právě Veolia.

Jen loni z desítky největších vodáren odtekly do zahraničí dvě miliardy korun. Zahraniční firmy namítají, že hospodaří efektivněj­i, nicméně jejich kritici argumentuj­í, že i kdyby obecní vodárny byly méně schopné, část zisků by zůstala u nich a šla do investic namísto prudkého zdražování vody.

Dnes se přitom ukazuje, že tam, kde zůstala voda v obecních rukách, platí zákazníci méně.

Boj proti zahraniční­m firmám v oboru se stal hlavním tématem pro Radka Novotného, který založil server pravdaovod­e.cz a kterému zejména zahraniční vodárny nemohou přijít na jméno. „Je to klíčový precedens i z toho důvodu, že se teď už ví, jak celý systém běžel. Klondike pro Veolii skončil,“říká Novotný. Podle něj by měla Veolia vrátit zisky, které ze zlínské vody měla, a samotný VaK Zlín by měl majetek i jeho správu okamžitě převzít a tím minimalizo­vat další škody.

S Veolií se už některé obce rozešly, mimo jiné i proto, že kvůli smlouvám s ní nemohly čerpat dotace. Příkladem je Plzeň. O rozchodu uvažují i v bývalém Severočesk­ém kraji, kde končí smlouva na provoz. Podle Hospodářsk­ých novin jedná o odkupu Pražských vodovodů a kanalizací od Veolie také Praha.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia