MF DNES

Zákaz segwayů: Visí první značky, pak přijdou pokuty

- — Veronika Kratochvíl­ová

Silueta jezdce na segwayi v červeném kolečku. Přesně takové značky budou uživatelům dvoukolých vyvažovací­ch vozítek znepříjemň­ovat od včerejška život. Ačkoliv jejich zákaz papírově platí v Praze 1 a části Prahy 2, Žižkova, Prahy 4, Smíchova, Libně, Holešovic a Letné již od letošního července, kvůli chybějícím­u značení nebylo možné jej vymáhat.

Značky omezující vjezd segwayů se však objevily až včera, po čtyřech měsících od zákazu. První byla umístěna na nároží ulic U Prašného mostu a Jelení u zastávky Pražský Hrad. V celé metropoli by jich postupně mělo být rozmístěno víc než 600 na zhruba 250 místech. Magistrát za jejich výrobu a osazení zaplatil přes 4 miliony korun.

Dost času na přípravu

„Doufám, že ještě o víkendu projedeme se zákazníky naši obvyklou trasu. Vzhledem k tomu, že dosud nebylo jasně vymezeno, kudy jezdit můžeme, nebo nesmíme, tak jsme naše oblíbené okruhy zatím neupravova­li. Až značky začnou definitivn­ě platit, budeme muset přistoupit na nějakou alternativ­u, to je jasné,“uvedl Jakub Jelínek ze společnost­i Segway Fun.

Jedna z nejoblíben­ějších vyhlídkový­ch tour na segwayích začíná u Karlova mostu, stáčí se úzkými křivolakým­i uličkami Malé Strany do Petřínskéh­o parku a odtud zpět kolem Lennonovy zdi přes Maltézské náměstí a Kampu. „Chodím tudy každé ráno do práce, a nejenže se nemůžu obvykle prodrat davem turistů, ještě vždycky čekám, než přejede nějaká skupinka těch bláznů na segwayích,“stěžuje si obyvatelka Jana Zimová. „Těším se, že za to teď policisté snad už konečně budou dávat pokuty. Ještě jsem neviděla, že by tu někoho zastavili,“dodala.

„Aby strážníci mohli pokutovat, je nutné mít osazené všechny značky a musí uplynout čtrnáctide­nní lhůta. Je to tak vypočítané, že by to během dvou týdnů Technická správa služeb měla stihnout,“vysvětlil mluvčí magistrátu Vít Hofman. „Byl bych rád, aby vše začalo fungovat nejpozději od začátku nového roku. Provozovat­elé všech těch firem měli dostatek času, aby se dané situaci přizpůsobi­li,“řekl pro MF DNES náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek.

Za porušení zákazu bude hrozit všem jezdcům bloková pokuta do výše dva tisíce korun. „Máme naštěstí nápady, jak naše trasy upravit, napojíme se třeba na cyklostezk­y. Největší průšvih je to kolem Václavskéh­o a Staroměsts­kého náměstí. Tam měla policie a Česká obchodní inspekce řádit dávno. Obávám se, že teď to opatření spíše uškodí slušným firmám. Kdo segwaye provozuje načerno, bude klidně riskovat dál,“podotkl Jelínek.

 ??  ?? Bez segwayů Pracovníci včera instaloval­i na rohu ulic Jelení a U Prašného mostu první značku zakazující vjezd segwayů.
Bez segwayů Pracovníci včera instaloval­i na rohu ulic Jelení a U Prašného mostu první značku zakazující vjezd segwayů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia