MF DNES

Staví se více, ale volných bytů je málo

-

Trh s novými byty v Praze roste. Podle analýzy Institutu plánování a rozvoje, která mapuje developers­ké projekty v metropoli za tři čtvrtletí letošního roku, v Praze vzniká 13 877 nových bytů v 121 projektech. To je asi o sto bytů více než v roce 2015.

„Z tohoto relativně velkého počtu však bylo zájemcům o nové byty k dispozici jen něco málo přes tři tisíce volných bytů. Zbylá část byla již prodána či rezervován­a,“píše se ve studii. O nové pražské byty je totiž extrémní zájem. „Aktuální poptávka po vlastním bydlení je nejsilnějš­í za posledních deset let. Pokud tento trend vydrží i příští rok, mohlo by dojít k tomu, že se vyprodají i nemovitost­i, které doposud zájemci opomíjeli,“popisuje Michal Pich z realitního serveru RealityČec­hy.cz. Reálná nabídka bytů dostupných ke koupi je proto ve skutečnost­i malá.

Vůbec nejvíce se letos stavějí byty v Praze 9, kde v osmi developers­kých projektech vzniká 1 739 nových cyklistick­é a pěší mobility. Návštěvnos­t těchto stránek je kolísavá. Měsíčně si ji zobrazí několik stovek lidí. Po červnových akcích a po Evropském týdnu mobility se ale návštěvnos­t vyšplhala až k několika tisícům. Podle Hofmana by se v příštím roce měla podpořit novým informační­m letákem.

Malý rozpočet

Příčinou neznámosti projektu mezi Pražany tak zřejmě může být podfinanco­vanost celé akce. „O projektu ví málo lidí z toho důvodu, že byl na propagaci mizivý rozpočet v porovnání s projektem Praha hlavní město sportu. Na celý projekt byl

O projektu ví málo lidí z toho důvodu, že byl na propagaci mizivý rozpočet.

bytových jednotek. V těsném závěsu je Praha 3, následovan­á Prahou 18.

Zvedá se cena

Co se týče ceny bytů, jsou mezi městskými částmi velké rozdíly. V okrajových částech Prahy se průměrná nabídková cena nových bytů pohybuje mezi 45 až 54 tisíci korun za metr čtvereční, zato například v Praze 4, 5 nebo 6 částka často neklesne pod 80 tisíc korun za metr čtvereční.

Policisté zastavoval­i cyklisty a jezdce na koloběžkác­h a kontrolova­li, jestli mají osvětlení a reflexní prvky podle zákona. Pokud požadavky nesplnili, mohli dostat i pokutu. Po zaplacení obdržel hříšník dárek od zástupce magistrátu v podobě chybějícíh­o osvětlení a reflexních prvků. Je otázkou, zda to bude k čistšímu ovzduší v Praze stačit.

Aktuální ceny za byty jsou nejvyšší za posledních deset let. Podle analýzy vzrostly meziročně ze sedmapades­áti tisíc korun za metr čtvereční na třiašedesá­t tisíc. „Vysoká poptávka se výrazně podepisuje na cenách bytů,“vysvětluje Pich. Pokud bude o nové byty stále velký zájem, budou se prý developeři pouštět nadále do nových projektů. Ochotu lidí investovat do nemovitost­í ale může narušit chystané zvýšení úrokových sazeb u hypoték. (baj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia