MF DNES

Rosberg, či Hamilton. Kdo bude vítěz velkého finále F1?

- Jaroslav Tomas hokejový reportér MF DNES

Co je s Hudlerem? ptali se fanoušci. Po letním podpisu smlouvy s Dallasem zvládl odehrát v novém ročníku NHL pouze čtyři zápasy, zbylých osmnáct strávil většinou v posteli.

Nejhorší ze všeho byla ta nejistota. Sám nevěděl, co se přesně v jeho těle děje.

Začalo to hned zkraje sezony: Hudler po úvodních dvou zápasech proti Anaheimu a Coloradu odstoupil s virózou. Jenže když její příznaky nemizely ani po dvou týdnech, začalo být evidentní, že půjde o něco vážnějšího.

„Zřejmě to v něm něco probudilo. A pak si myslel, že je už dobrý, a zkusil nastoupit,“popisuje hráčův agent Pavel Maršoun.

Robert Sára reportér MF DNES

Formule 1 byla, je a bude plná teorií „spiknutí“. A tak se jim F1 nevyhne ani před zítřejším velkým finálovým dnem, který definitivn­ě určí letošního šampiona. Tak třeba Christian Horner, šéf stáje Red Bull, předpovídá, že pokud se Lewis Hamilton zítra v Abú Zabí ujme vedení, bude úmyslně zbytek pole brzdit. To proto, aby se za ním zrodily souboje ostatních jezdců a ze hry tak klidně odstranily i jeho soka v boji o titul, Nica Rosberga.

„Jestli je rozumný, tak ví, že je to jediný způsob, jak dosáhnout na výsledek pro něj dobrý. Bude to fascinujíc­í,“tvrdí Horner. A právě jezdci týmu, kterému velí, mohou v tomto scénáři hrát klíčovou roli.

Už včerejší tréninky naznačily rozdělení sil – vyhrál je Hamilton před Rosbergem, dva aspiranti na titul z Mercedesu, za nimi skončili Verstappen a Ricciardo z Red Bullu spolu s Vettelem z Ferrari. „My nebojujeme o titul, ale o co nejlepší výsledek. A když naše auta dostaneme před Rosberga, tak budeme v neděli nejlepší kamarádi Lewise Hamiltona,“ říká Horner. Sám Hamilton se ale Hornerově „teorii“o úmyslném zdržování vysmívá. Pokud skutečně povede, což není nic nereálného, má údajně jiný plán.

„Když vedete o dvacet třicet sekund, tak pro toho, s kým bojujete, je to tvrdá rána. To je pro mě cennější než brzdění mého týmového kolegy. Teoreticky to může dávat smysl, ale není to příliš praktické. Máme tu dvě dlouhé DRS zóny, kde by mě mohl předjet. Takže má odpověď Christiano­vi je: Ne!“

Jsou tu ale i jiné spikleneck­é scénáře. Třeba že Rosberg úmyslně vyřadí Hamiltona – tak nějak po vzoru Michaela Schumacher­a – a stane se mistrem on. I on však říká: „Ne!“

„Pro mě je to víkend jako každý jiný. Chci vyhrát a udělám vše. Tedy vše, co je povolené.“

Nejspíš už je vám jasné, jak se věci před zítřejším závěrečným kláním (14.00, Sport2) mají. Šampionát vede o 12 bodů Rosberg. A po Grahamu a Damonu Hillových může F1 podruhé v historii zažít, že titul získá otec a syn. Keke Rosberg je mistrem z roku 1982.

Rosberg je titulu vskutku blíž než jeho britský rival, jeho někdejší kamarád z dětství, mezi nimiž jsou teď hodně chladné vztahy. Vždyť Hamilton mu může vyrvat triumf jen za následujíc­ích podmínek: – vyhraje a Němec bude nejlépe 4, – skončí 2. a Rosberg nejlépe 7, – skončí 3. a Rosberg nejlépe 9. A bude-li mimo pódium, je titul Rosbergův. Mimochodem jen čtyřikrát z 19 letošních závodů se splnila ona zásadní podmínka, že Hamilton vyhrál a Rosberg bylo mimo stupně. I proto je jasné, kdo do Velké ceny vstupuje jako favorit.

„V průběhu roku jsem ztrácel už 43 bodů a myslel jsem si, že se nemůžu vrátit do hry, ale otočil jsem to. Později jsem ztrácel 33 bodů a takřka tu díru smazal. Tento rok mi ukazuje, že když se o něco snažím, je možné všechno. A tak k tomu přistupuji i v Abú Zabí,“tvrdí Hamilton. Velké finále zkrátka začíná.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ?? Uzdravil se? Jiří Hudler (ve světlém) zatím za Dallas odehrál jen čtyři soutěžní zápasy. Jeho zdravotní potíže však, zdá se, ustupují, a tak by další duely za svůj čtvrtý tým v NHL mohl přidávat.
Uzdravil se? Jiří Hudler (ve světlém) zatím za Dallas odehrál jen čtyři soutěžní zápasy. Jeho zdravotní potíže však, zdá se, ustupují, a tak by další duely za svůj čtvrtý tým v NHL mohl přidávat.
 ??  ??
 ??  ?? Týmoví kolegové v boji o titul Lewis Hamilton a Nico Rosberg.
Týmoví kolegové v boji o titul Lewis Hamilton a Nico Rosberg.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia