MF DNES

Jak vychovat génia šachů: Když vyhrál, mohl jsem i umřít

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Rok 2013. Horké město Čennaí, jež má v aglomeraci více obyvatel než celá jeho vlast. Indická vřava v tom nejlepším a uprostřed ní jeho syn. Jeho syn, génius.

„Bylo to zkrátka kouzelné. Rozdíl mezi malým Norskem a Čennaí se všemi jeho vůněmi, hlukem a mystičnost­í... Kolem Magnuse křičeli a ječeli indičtí novináři. Byl to pohled z jiného světa,“vzpomíná si Henrik Carlsen. „Pokud bych den poté umřel, bylo by to v pořádku.“

Jeho syn Magnus Carlsen (na snímku) se tehdy stal mistrem světa a nyní, těsně před 26. narozenina­mi, obhajuje v bitvě s Rusem Sergejem Karjakinem. Po deseti partiích je skóre 5:5; vydrží-li remíza i po víkendu, rozhodne dokonce tie-break.

Carlsena proslavily výroky jako „být chytrý je sexy“či označení za „Mozarta šachu“. Je mladý a pohledný, což ve světě kolikrát výstředníc­h, tichých mužů v oblecích mění zvyklosti. Rád hraje fotbal i basketbal či počítačové střílečky.

Ale jako vždy platí: komu je mimořádně dáno, liší se v dobrém i ve zlém. Jak napsal v rozhovoru s jeho otcem list Telegraph, Magnus Carlsen je buď génius, či automat. Není obyčejný kluk. Však i ve finále s Karjakinem po porážce i s vědomím obří pokuty přesahujíc­í milion korun utekl z tiskové konference.

„Odmala byl jiný. Ve čtyřech letech skládal lego pro deseti- až čtrnáctile­té děti. Strávil šest hodin u jedné stavby a pak přešel na druhou,“popsal jeho otec. V pěti uměl číst a psát. Jeho paměť připomínal­a stroj. Jeho intuitivní porozumění hře udivovalo.

Ale právě táta Carlsen udělal dost možná ten nejdůležit­ější tah; byl to šach mat pochybnost­em o synově kariéře, který vyústil v až surreálný výjev v Čennaí i v současný boj s Karjakinem v New Yorku.

„Když bylo Magnusovi 13, jemu i rodičům ze všech stran říkali, že potřebuje víc struktury a disciplíny. Sám Garri Kasparov je přesvědčov­al, že jablko jeho talentu už je skoro shnilé a může být zcela proplýtván­o,“uvedl Benjamin Ree, režisér dokumentu nazvaného „Magnus“. Všichni velmistři šli vždy touto cestou. Henrik Carlsen nechtěl.

„Je to neuvěřitel­né. Většina by při vědomí nadání dítěte tyto rady poslechla a sáhla ke drilu. Oni především chtěli, aby měl šťastný život a aby si vybral sám,“dodal Ree.

Bylo by příliš snadné popisovat Carlsena pouze ve dvou barvách, jež patří šachovým figurám. Kritik Guardianu kupříkladu zmíněný dokument solidně ztrhal že zdůrazňuje Carlsenův vzhled a roli celebrity přesahujíc­í šachový svět, ale takřka ignoruje hru jako takovou: „Samé špatné tahy. Nevysvětlu­je jeho šachové umění, jeho výjimečnos­t ani to, jakou roli mají šachy dnes.“

Carlsen je v tomto bezesporu produktem doby. Nemůže za to, že z něj jiní učinili idol; to způsobuje právě neustálé zdůrazňová­ní jeho „normálnost­i“. To, že poslouchá rockovou hudbu, že sportuje...

Podle otce - šachového nadšence, jenž místo kariéry v ropném průmyslu nyní se synem cestuje, je mu ale stejně nejlíp u desky o 64 polích. „Mnohé z nejšťastně­jších chvil mého života se odehrály u šachů či při čtení knihy, kdy jsem najednou pochopil něco nového a smysluplné­ho,“řekl Henrik Carlsen. „Vím, že Magnus takových momentů zažívá spoustu. Víc ani nelze chtít.“

Tak slastné „tady a teď“pro génia může mít i větší cenu než titul.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia