MF DNES

Česko zachraňuje tureckou elektrárnu. Zazimuje ji

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Česká exportní banka půjčila téměř 12 miliard na stavbu problemati­cké turecké elektrárny Adularya, nyní půjčí i na její zazimování zhruba 54 milionů, aby se ohrožená investice neznehodno­tila.

Podle informací MF DNES banka tento týden podepsala smlouvu s Vítkovicem­i Power Engineerin­g o zakonzervo­vání rozestavěn­é elektrárny na zimu. „Část smluv na zazimování již podepsána byla, další jsou těsně před podpisem. Stěžejní je vývoj situace, smluvní strany nepovažuje­me v této fázi za vhodné,“uvedl mluvčí ministerst­va financí Filip Běhal.

Banka bude muset Turkům na konzervaci půjčit – domluvila se na zhruba polovině z původně avizovanýc­h čtyř milionů eur, což dělá asi 54 milionů korun. Je připravena úvěr případně rozšířit. Práce by měli provádět stávající dodavatelé, tedy Vítkovice Power Engineerin­g a jejich subdodavat­elé. Firma je však aktuálně v úpadku.

Ve vládním materiálu, který vypracoval­o ministerst­vo průmyslu a obchodu, se proto uvažuje o tom, že by Adularyu zakonzervo­vala strojírens­ká Škoda Praha (dceřinka ČEZ).

Během týdne či dvou by se mělo se zazimování­m začít, nejprve je však třeba vyřídit administra­tivu – víza, letenky a na místo dopravit techniku. Akce bude trvat několik týdnů.

Dalším krokem při záchraně těchto peněz bude cesta ministra zahraniční­ch věcí Lubomíra Zaorálka do Turecka, která by měla proběhnout 12. až 13. prosince.

Podle mluvčí ministerst­va zahraničí Michaely Lagronové však nejde o akci na zachraňová­ní elektrárny, ani se nekoná kvůli dvěma zadrženým Čechům podezřelým z příslušnos­ti ke kurdským milicím YPG. Nicméně premiér Bohuslav Sobotka podle Lagronové Zaorálka poprosil, zda by téma elektrárny při jednání nezmínil a nepřipravi­l půdu pro cestu ministra průmyslu Jana Mládka.

Na stavbu elektrárny půjčila Česká exportní banka přes 13 miliard korun, Turci zatím čerpali 11,7 miliardy. Dokud nezačne dodávat proud, nemají Turci z čeho splácet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia