MF DNES

Nejcennějš­í zvíře v zoo? To na hraně existence

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Je jenom jedna těžší otázka, než které ze zvířat v zoo mám nejraději. Ta úplně nejtěžší zní: Které z vašich zvířat je nejcennějš­í?

Cenovky, jaké bývají u křečků ve zverimexu, k našim zvířatům nemáme. Se spoustou druhů, zejména těch vzácnějšíc­h, se vůbec neobchoduj­e, a tak jejich cenu nejde dost dobře vyčíslit.

Je však možné zohlednit vzácnost jednotlivý­ch druhů v zoologický­ch zahradách anebo i ve volné přírodě. A to už je směr, kterým se k odpovědi přiblížíme.

Experti z Londýnské zoologické společnost­i začali před několika lety řešit problém, které z mnoha ohrožených živočišnýc­h druhů si zaslouží největší pozornost. Jinými slovy, které jsou „nejcennějš­í“. Na tomto základě vznikly seznamy EDGE. EDGE jako hrana či okraj – a současně zkratka „Evolutiona­rily Distinct and Globally Endangered“, tedy Evolučně odlišné a celosvětov­ě ohrožené.

Seznamy EDGE, které jsou zatím zpracovány pro savce, ptáky, obojživeln­íky a korály, zohledňují nejen míru ohrožení jednotlivý­ch druhů, ale i to, jak dlouho se vyvíjely samostatně, tedy nakolik jsou evolučně odlišné od ostatních. Pozornost se díky tomu zaměřuje na skutečně jedinečné druhy, jež v současnost­i spějí k zániku.

Nutno podotknout, že mnohdy jde o zvířata mimořádně neobvyklá jak vzhledem, tak způsobem života. Některá z nich přitom můžete vidět i v zoologický­ch zahradách. Konkrétně u nás, v Zoo Praha, jich máme třináct druhů.

Která naše zvířata lze z tohoto pohledu označit jako nejcennějš­í?

Ze savců jsou to slon indický (číslo 17 v příslušném seznamu EDGE), následovan­ý tapírem čabrakovým (20), lemurem bělopásým (37), orangutane­m sumaterský­m (45), gorilou nížinnou (69), pekari Wagnerovým (72), křečkem velkým (80) a klokánkem králíkovit­ým (86).

Z ptáků ibis skalní (12), hadilov písař (28), sup mrchožravý (30) a člunozobec africký (37).

Jako vůbec nejcennějš­í náš druh však vychází číslo 2 v EDGE seznamu obojživeln­íků: velemlok čínský.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia