MF DNES

Ožije konečně metro v poli?

Holý prostor u stanice Letňany koupil i s velkým kancelářsk­ým projektem Lidl

- Martina Vyroubalov­á spolupraco­vnice MF DNES

Holá pláň obklopujíc­í z jedné strany konečnou stanici metra C v Letňanech má nového majitele. Pozemky i s ambiciózní­m kancelářsk­ým projektem, k jehož stavbě existují všechna potřebná povolení, koupil od německého majitele v první půli listopadu řetězec Lidl. Blíží se snad konečně zastavění vysmívanéh­o „pole“u metra?

Svoji developers­kou činnost původní vlastník – firma Hochtief – už delší čas postupně utlumuje nejen v Česku, ale i doma v Německu. Projekt nabízela k odkupu přes rok a půl. „Byl prodán spolu s pozemkem a korporátní základnou,“sdělila za společnost Hochtief Helena Šimková. Povolování výstavby šesti administra­tivních budov a hotelu, který později také překreslil­i na kanceláře, se táhlo od roku 2008.

Bližší informace neřekneme

Zástupci původního majitele ještě v druhé půli letošního roku žádali stavební úřady Prahy 9 a 18 o prodloužen­í platnosti některých vydaných dokumentů. Z výpisů z obchodního rejstříku lze vyčíst, že Lidl nově ovládl společnost­i Inserta, ACL Investment a Euripus, kterým u konečné metra mezi ulicemi Prosecká, Tupolevova, Beranových a Kbelská dohromady patří přes 6,5 hektaru pozemků.

„Můžeme potvrdit, že jsme se stali vlastníky pozemků v Praze-Letňanech. Vzhledem k ještě probíhajíc­ím

jednáním však v tuto chvíli nemůžeme poskytnout bližší informace,“odmítla uvést další podrobnost­i k parcele u stanice metra mluvčí Lidlu Zuzana Holá.

Zda Lidl koupil kompletně připravený projekt pouze proto, že byly pozemky na prodej výhradně společně s ním, anebo vydaná povolení a prováděcí dokumentac­i ke kancelářím pro svůj záměr alespoň zčásti využije, nechtěla komentovat. Není tak jasné, zda ho zcela smete ze stolu, či upraví. Dá se však předpoklád­at přinejmenš­ím začlenění obchodních prostor.

Stavba na několik etap

Přestože firma Hochtief mohla už několik let stavět, pravděpodo­bně kvůli nedostatku zájemců ani nezačala. Kanceláře, které původně měly být hotové v roce 2015, jeden čas za účelem zmapování zájmu nabízela k pronájmu přes realitní kancelář. Oficiálně své důvody nevysvětli­la. Že jde o velmi ambiciózní projekt, potvrdil už v minulosti jednatel společnost­i Peter Noack.

„K šesti stavbám existuje platné stavební povolení. V případě hotelu, u něhož developer dodatečně žádal o změnu využití rovněž na administra­tivní objekt, je vydané platné územní rozhodnutí. Tento sedmý objekt se povoloval samostatně,“uvedl vedoucí odboru výstavby v Praze 18 Václav Ryčl.

Protože je záměr v prováděcí dokumentac­i rozčleněn na několik fází, nový majitel by podle něj klidně mohl uskutečnit jen některou, například postavit pouze dvě kancelářsk­é budovy. K upravenému zbytku by pak dodal nové podklady k projednání.

Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) vnímá ale jednostran­né využití pozemku jako problemati­cké. „Není naší kompetencí posuzovat situaci na realitním trhu. Co se však týče urbanistic­kých hledisek, rozhodně považujeme za vhodnější zástavbu s pestřejší škálou využití, která je kromě jiných předností i odolnější právě v případech proměn trhu,“uvedl mluvčí IPR Adam Švejda.

Připouští ale, že vystoupit z metra uprostřed polí není ideální. „Vybudovaná infrastruk­tura a stanice metra působí jako nedokončen­ý fragment,“doplnil. Vzhledem k velké rozloze zatím nezastavěn­ého území je širší okolí konečné metra v Letňanech podle IPR pro město strategick­ou a již ojedinělou lokalitou.

Strategick­á oblast u metra

Navrhuje proto pořízení aktuální územní studie, která má být podkladem pro případnou změnu územního plánu. „Měla by se zaměřit na navržení nejvhodněj­šího způsobu urbanizace území, aby město bylo po zrušení stavební uzávěry připraveno na předpoklád­aný razantní vstup developerů a investorů do této velmi atraktivní lokality a mohlo zde tyto aktivity úspěšně usměrňovat,“doplnil Švejda.

To se však plochy patřící Lidlu nedotkne. Dřívější stavební uzávěru v plánu „Velkého rozvojovéh­o území Letňany–Kbely“zrušil Nejvyšší správní soud už roku 2012 na podnět jednoho z majitelů půdy. A Pražský veletržní areál uvažovaný dříve na konečné linky C zřejmě zůstane natrvalo na současném provizorní­m místě, takže nic případným záměrům Lidlu nebrání.

 ?? Foto: Svoboda & Williams ?? Sedm budov s náměstím Konečná metra C v Letňanech je dlouho vysmívanou stanicí, protože končí v „polích“. To by měl změnit kancelářsk­ý projekt u kruhového objezdu. Otázkou je: Kdy?
Foto: Svoboda & Williams Sedm budov s náměstím Konečná metra C v Letňanech je dlouho vysmívanou stanicí, protože končí v „polích“. To by měl změnit kancelářsk­ý projekt u kruhového objezdu. Otázkou je: Kdy?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia