MF DNES

Kontrola kotlů: čas už vypršel

Pokuty se blíží a revizní technici nestíhají

- Pavel Švec reportér MF DNES

PRAHA Desetitisí­ce, možná dokonce statisíce českých domácností se dobrovolně vystavují riziku, že již za pár týdnů zaplatí vysokou pokutu. Do konce roku si totiž musí nechat zkontrolov­at kotel a už teď je jasné, že to všechny nemohou stihnout.

Od 1. ledna 2017 může kdykoli přijít úředník radnice a požadovat doklad o revizi. Nedostane-li ho, má právo majiteli domku napařit až dvacetitis­ícovou pokutu.

Umožní mu to zákon, který začne za měsíc platit. Týká se výhradně těch domácností, v nichž lidé topí pevnými palivy – tedy uhlím, dřevem či biomasou. Těch je přitom v Česku minimálně 600 tisíc. Vyškolení technici, kteří smějí kontroly kotlů provádět, jsou však dnes velmi často úplně vytížení. A když si je objednáte, může uplynout týden, ale klidně i dva měsíce, než dorazí.

„Čekací doby na experta se liší podle lokality, kde žadatel bydlí, a velmi často také podle výrobce kotle, jehož značku doma má,“doplňuje Mojmír Krátký, výkonný ředitel Asociace podniků topenářské techniky.

Situaci však navíc komplikuje i to, že nová povinnost se netýká jen vyloženě kotlů na pevná paliva, ale i dalších desetitisí­ců domů, které k vytápění – třeba i jen k náhradnímu či doplňkovém­u – využívají kamna či krbovou vložku s výměníkem. Čili jsou připojeny na ústřední vytápění. Obyčejných „chalupářsk­ých“kamen se tedy zákon netýká.

Redaktoři MF DNES v červnu oslovili pětadvacet namátkou vybraných techniků, aby zjistili, kolik domácností se na ně již obrátilo. Výsledek byl tehdy alarmující. Jediná.

Nyní redakce učinila totéž. Situace se zásadně změnila. Po prázdninác­h se vlažnost lidí radikálně zlomila a dnes někteří topenáři hovoří o nárůstu zájmu až o tisíc procent.

„Největší boom začal v září. Denně jsme v práci šestnáct i osmnáct hodin, zkontroluj­eme až dvanáct kotlů a lidé stále volají. Momentálně jim mohu nabídnout termín až v lednu, dříve to zkrátka nedokážeme pokrýt,“potvrzuje Pavel Frýdl ze zlínské firmy RanTech.

Otázka je, jak na tuto situaci budou od ledna reagovat obecní úřady, které budou své lidi do domácností posílat. Některé radnice budou benevolent­ní, jiné se pro změnu již nemohou dočkat, až nový „bič“vytáhnou na chronické zamořovate­le. A jsou i takové, kde si práci s novou agendou ani nedokážou představit.

„Domnívám se, že v opodstatně­ných případech bude nutná jistá přiměřená míra tolerance ze strany kontrolníc­h úřadů. Nicméně obecně vzato bude asi smysluplně­jší, aby se kontrola provedla řádně, byť s mírným prodlením, než vůbec nebo ještě hůře narychlo nějakým pokoutním způsobem,“dodává Mojmír Krátký.

 ?? Foto: AP ?? 1926–2016 Kubánský vůdce Fidel Castro, který své zemi vládl téměř půl století, zemřel. Na Kubě byl značně populární navzdory tomu, že jeho režim brutálně porušuje lidská práva. Strana 6
Foto: AP 1926–2016 Kubánský vůdce Fidel Castro, který své zemi vládl téměř půl století, zemřel. Na Kubě byl značně populární navzdory tomu, že jeho režim brutálně porušuje lidská práva. Strana 6

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia