MF DNES

68 56

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

V koutě se několik měsíců hromadí prach a vedle odpadkovéh­o koše se povaluje krabice od pizzy i prázdné lahve od piva. Není tu nikdo, kdo by řekl: Hned to ukliď.

Situaci, kdy člověk kolem dvaceti let vylétne z rodinného hnízda a najde si vlastní bydlení nebo sdílený byt s kamarády, dnes neznají téměř dvě třetiny mladých Němců.

Podle údajů německého statistick­ého úřadu bydlelo loni 62 procent Němců ve věku mezi 18 a 24 lety společně s rodiči. Oproti stavu před deseti lety se situace v podstatě nezměnila, v roce 2005 statistici došli k údaji 64 procent. V dlouhodobé­m srovnání ale mladých lidí žijících s rodiči až do třiceti let přibývá, a to nejen v Německu.

Nejedná se přitom ve všech případech pouze o pohodlnost mladých. Podle sociologů je jedním z důvodů současného stavu skutečnost, že studium dnes zabere mnohem více času než dřív. Zároveň jde také o jeden z důsledků ekonomické krize, která zejména na čerstvé absolventy tvrdě dolehla.

„Zůstal jsem raději bydlet u rodičů, protože je to pro mě pohodlnějš­í, levnější a protože se svými rodiči velmi dobře vycházím,“popsal například 22letý student Peter Remke pro německý rozhlas důvody, proč se dosud neodstěhov­al. Z Düsseldorf­u dojíždí do nedalekého Wuppertalu, kde studuje pedagogiku a sport. „Jedinou nevýhodou je, že člověk není ani chvilku sám, v bytě pořád někdo je,“dodává.

Dcery jsou samostatně­jší

Ve společném bydlení s rodiči podle závěrů německých statistiků dnes zůstávají především mladí muži. Zatímco 68 procent z nich stále obývá svůj dětský pokoj, žen ve stejném věku je to o dvanáct procent méně.

„Dcery mívají během dospívání o něco menší volnost než chlapci, což může zvýšit jejich touhu rychleji se osamostatn­it,“domnívá se dětský psycholog Michael Thiel. Příčinu dnešního trendu bydlení s rodiči pak vidí i v nevhodné přípravě na život. „Rodiče totiž nevychováv­ají své děti tak, aby se jednou obešly bez nich,“vysvětlil pro časopis Spiegel.

Přitom podle průzkumů si 53 procent Němců myslí, že děti by se měly odstěhovat tak rychle, jak jen to je možné. Na 60 procent pak vidí jako horní hranici pro tento krok 25 let.

Němců, kteří i v dospělosti nadále bydlí s rodiči, přibývá. Je to pro ně pohodlnějš­í, navíc ušetří peníze. Ale ne vždy se tak rozhodují dobrovolně.

Situace není odlišná jen mezi muži a ženami, záleží také na velikosti města, ve kterém žijí. Ve venkovskýc­h oblastech a obcích s počtem obyvatel do deseti tisíc sdílí společný dům 78 procent mladých dospělých, zatímco v půlmiliono­vých a větších městech tento podíl klesá na 45 procent.

Jihoevropš­tí mamánci

Ve srovnání s ostatními evropskými státy, jako třeba Španělskem, Itálií anebo Řeckem, si ale Němci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia