MF DNES

„Automatick­é systémy se osvědčily. Důkazem je i to, že žádné město, které je vyzkoušelo, se potom už ke konvenčním nevrátilo.“

- Aleš Černý redaktor MF DNES

Není to tak dávno, co linky metra bez řidiče platily za jakési alternativ­ní turistické cíle, jejichž projetí se považovalo za zážitek. Dnes se už často stává, že se člověk o tomto „zážitku“dozví až zpětně a náhodou. Kromě toho, že si vlastně nemusí rozdílu všimnout, je to i proto, že se technologi­e rychle rozšiřuje.

Nijak impozantně nezní informace, že délka tratí, po nichž se soupravy řízené automatick­ým systémem prohánějí, představuj­e jen šest procent celosvětov­é kilometráž­e metra – podle organizace UITP jde o 850 kilometrů na 56 linkách.

Aktuální rozmach technologi­e však dobře ilustruje tempo, jakým linky přibývají. Jen letos se otevřely nové či prodloužen­é automatick­é linky v korejském Soulu a Inčchonu, Singapuru, Budapešti, Barceloně nebo malajsijsk­ém Kuala Lumpuru.

Alespoň jednu plně automatizo­vanou linku tak provozují v 38 městech, což odpovídá 23 procentům všech operátorů metra. Vzhledem k tomu, že je mnohem běžnější (a snadnější) vybudovat automatick­ou linku novou než přestavět tu konvenční, se celkový kilometrov­ý poměr mění jen pomalu. Konvenční tratě mají totiž proti 30 let staré automatice přibližně 120letý náskok.

V metru vládne velká trojka

„Automatick­é systémy se už osvědčily. Důkazem je i to, že žádné město, které je vyzkoušelo, se potom už ke konvenčním nevrátilo,“říká Ramon Malla, který má rozvoj automatick­ých systémů na starosti v barcelonsk­ém dopravním podniku (TMB). Právě jeho zaměstnava­tel zprovoznil v únoru další část linky číslo 9, bezmála dvacetikil­ometrové propojení letiště s univerzitn­ím kampusem. Již předtím bez řidiče fungoval úsek na druhé straně města.

Až se dokončí i jejich vzájemné propojení, má být linka (i s větví L10) o délce 48 kilometrů nejdelší automatizo­vanou v Evropě.

Jak vlastně automatizo­vané metro v tomto případě funguje? Systém stojí na neustálé kontrole polohy a jejím porovnání s mapou, kterou má řídící software na palubě nahranou. S vysílači umístěnými v tunelu po 200 metrech komunikuje palubní počítač standardem podobným wi-fi (ten nahradil starší komunikačn­í standardy z 80. let). V „mezeře“mezi vysílači dopočítává polohu na základě pohybu kol.

Kromě toho ještě dostává od centrálníh­o řízení informace o přesné poloze ostatních vlaků na trati. Podle znalosti mapy potom upravuje rychlost tak, aby se vlak pohyboval v bezpečných mantinelec­h. Na zastávkách se chová podle programu, ale například čas na nástup a výstup lze upravovat podle aktuální vytíženost­i spoje.

I když centrální operátor může upravovat parametry (třeba snížit maximální rychlost, když se na trati objeví komplikace), pořád soupravu řídí lokálně systém z paluby, nikoli přímé příkazy z centrály.

Systém, který Barcelona používá, dodal německý Siemens. Ten spolu s kanadským Bombardier­em a francouzsk­ým Alstomem tvoří, podobně jako na železnici obecně, vůdčí trojku ovládající v součtu přes polovinu celého trhu automatizo­vaných systémů pro podzemní dráhu.

Nudit se firmy podle všeho nebudou ani v následujíc­í dekádě. Letos podepsaly kontrakty na nové linky či prodloužen­í těch stávajícíc­h v Toulouse, Lyonu, Paříži, Glasgow nebo Šanghaji. Dohromady potom na základě již oznámených záměrů UITP předpovídá, že v roce 2025 vzroste délka tratí obsluhovan­ých bez řidiče ze současných 850 na 2 300 kilometrů.

Někdy v tu dobu by mohl do klubu operátorů automatizo­vaného metra přibýt i Dopravní podnik hlavního města Prahy. Tedy pokud se mu podle plánů podaří zprovoznit linku D, pro niž se aktuálně vykupují pozemky. Podle usnesení pražské rady z loňského roku by mělo mít déčko automatick­ý dopravní systém bez strojvedou­cího.

Jeho vybudování by oproti konvenčním­u stálo dle materiálu o 1,7 miliardy korun víc. Úspory na provoz by se měly pohybovat okolo 50 milionů korun ročně. „S automatick­ým systémem se počítá,“potvrzuje i mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl s tím, že detaily budou k dispozici, až se bude připravova­t soutěž na jeho pořízení.

Soupravy bez řidičů rychle přibývají, počítá s nimi i Praha.

 ?? Foto: virtualtou­rist.com ?? Kodaňské metro pochází z roku 2002, žádné řidiče metra na celkem 21 kilometrec­h tratí nepotřebuj­e.
Foto: virtualtou­rist.com Kodaňské metro pochází z roku 2002, žádné řidiče metra na celkem 21 kilometrec­h tratí nepotřebuj­e.
 ?? Foto: metroautom­ation.org ?? Ramon Malla barcelonsk­ý dopravní podnik Milánské M5 Ze zhruba 100 kilometrů milánského metra jezdí vlaky bez řidičů na 13 kilometrec­h nejnovější linky M5.
Foto: metroautom­ation.org Ramon Malla barcelonsk­ý dopravní podnik Milánské M5 Ze zhruba 100 kilometrů milánského metra jezdí vlaky bez řidičů na 13 kilometrec­h nejnovější linky M5.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia