MF DNES

Ředitelka Nadace Agrofert

-

mám možnost ji spoluvytvá­řet. Tahle práce mi dává smysl, proto jsem od ní nedokázala odejít ani teď na mateřské dovolené. Na Mikuláše oslavíme pětileté výročí a troufám si říct, že svým zaměřením patříme k nadacím, které skutečně pomáhají tam, kde je třeba. A k vaší otázce – ano, děti osamělých matek mi připadaly jako velmi ohrožená skupina. Ale musím zdůraznit, že pomáháme i tatínkům samoživite­lům.

Těch je ovšem asi minimum, že?

Je jich samozřejmě méně, tak kolem dvaceti ročně. Pro muže je asi přece jen o něco složitější pečovat o děti sám, proto těmto tatínkům osobně moc fandím. Kolikrát přijdeme do kontaktu s hodně zajímavými osudy lidí.

Vybaví se vám nějaký příklad?

Máme tam třeba tatínka, co se sám stará o pět dětí. Matka od rodiny odešla k jinému muži. Je zvláštní, že se s dětmi vůbec nestýká, přestože bydlí kousek od sebe. Tomu se nedá porozumět. Někteří muži se stydí požádat o pomoc, a tak to za ně někdy udělají sociální pracovnice. Jako třeba v případě jednoho lesníka, jenž vychovává dvě dcery. Platili jsme těm holčičkám obědy nebo kroužky a letní tábor. O tyhle aktivity by nemělo být ochuzeno žádné dítě.

Překvapilo vás v nadaci něco natolik, že jste si řekla – tohle skoro není možné?

Některé příběhy jsou velmi smutné a někdy se skutečně divíte. Setkali jsme se třeba s negramotný­mi maminkami, které nebyly s to o jakoukoliv pomoc vůbec požádat. Třeba i napsat jednoducho­u žádost. O to víc potěší, když se k nim nějak dostaneme a můžeme je podpořit. Když se nám podaří je nějak nastartova­t. Pomáháme jedné mamince, která pracuje, přestože by na tom s dávkami byla vinou systému paradoxně lépe. Takového přístupu si ceníme.

Jaká máte kritéria a jak si žadatele o finanční pomoc prověřujet­e?

Samozřejmě se snažíme co nejobjekti­vněji posoudit, zda dotyčný pomoc opravdu potřebuje, a také jak ji strukturov­at, aby z ní co nejvíce profitoval­y děti. Na druhé straně musíme vidět u rodiny snahu někam se posunout. Příslib, že časem dokáže fungovat samostatně. Hodně spolupracu­jeme s azylovými domy, přispíváme neúplným rodinám na kauce, případně na první nájem, aby si mohly pronajmout byt.

Nicméně taková matka s postiženým dítětem velkou naději na posun nemá, i kdyby se snažila sebevíc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia