MF DNES

Rohlíčky babičky Jiřinky

-

foodbloger­ka Moje zlínská babička byla vynikající kuchařka, její specialito­u bylo sladké. Brzo ráno vstala, aby až se probudí vnoučata, bylo napečeno. Její rohlíčky byly jeden jako druhý. Pak jsme je pekly s mámou a dnes je pečeme u nás doma. Recept na ně jsem nemohla vynechat ve své kuchařce.

g mletých vlašských ořechů g třtinového moučkového cukru g hladké mouky (plus na pomoučení), pro bezlepkovo­u variantu použijte pohankovou hladkou

velké nebo malá šťastná vejce špetka mořské soli na krém: pudink (vanilkový nebo čokoládový)

ml mléka g změklého másla g třtinového moučkového cukru lžíce kakaa lžíce rumu na polevu: g čokolády ze kakaa (nebo g hořké, g mléčné) ml smetany ke šlehání

Smícháme ingredienc­e na těsto, pokud lepí, přisypeme ještě trochu mouky. Zabalíme do fólie a necháme odležet alespoň hodinu v lednici. Předehřeje­me troubu na °C. Z vychlazené­ho těsta vytvarujem­e malých rohlíčků: ukrojíme kousek těsta a na lehce pomoučeném vále vytvoříme tenký váleček, který nakrájíme na odpovídají­cí dílky, konce zaoblíme a váleček ohneme. Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme přibližně minut, do lehkého zlátnutí.

175 150 15

Uvaříme hustý pudink s použitím pouze ml mléka. Než úplně vystydne, vmícháme nebo vmixujeme g másla (jinak by se utvořily hrudky a bylo by velmi těžké vyšlehat hladký krém). Zbylé máslo vyšleháme spolu s cukrem, pak postupně pomalu přidáváme pudink, kakao, rum a stále šleháme.

Hotový krém nanášíme na spodní lehce zploštělou stranu vychladléh­o rohlíčku pomocí zdobicího sáčku (nebo nožem). Dáme do chladu. Čokoládu necháme rozpustit spolu se smetanou ve vodní lázni. Rohlíčky s krémem namáčíme v mírně vychladlé polevě. Hotové rohlíčky odložíme do krabice a necháme odležet v chladu.

250 50

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia