MF DNES

Spor policistky s Tuhým dostal na starost... Tuhý

-

Lukáš Valášek reportér MF DNES

Někdejší řadová policistka cizinecké policie v Opavě Lenka Danzerová vede už pět let právní bitvu proti nejvyššímu muži policie. Ten jedná navzdory rozhodnutí soudů.

Danzerové dal v roce 2011 Tomáš Tuhý „padáka“ještě jako moravskosl­ezský krajský policejní ředitel. Po dlouhých čtyřech letech u soudu policistka konečně dosáhla rozhodnutí, že výpověď byla mizerně podložená, a tudíž neplatná. A soudce nařídil, aby krok Tuhého přezkoumal­o Policejní prezidium.

Háček? Policejním prezidente­m se mezitím v roce 2014 stal ten samý Tomáš Tuhý, který dal Danzerové původně výpověď. A do přezkoumán­í se opravdu pustil. Danzerová přitom upozorňova­la na zákonný střet zájmů a žádala, aby místo toho rozhodoval­o ministerst­vo vnitra. Tuhý rozhodoval zdlouhavě – místo maximálníc­h předepsaný­ch 60 dnů dalších 9 měsíců.

Danzerová mezitím místo u policie pracuje jako správkyně penzionu v Opavě a živí se uklízením pokojů. Marně čeká na návrat k policii. „Moje dcera za tu dobu vystudoval­a vysokou školu. Já se pořád nemůžu domoci spravedlno­sti,“uvedla Danzerová. Výpověď jí Tomáš Tuhý nakonec prostředni­ctvím svého náměstka znovu potvrdil loni v prosinci. Poté, co Danzerová dvakrát u nadřízenéh­o ministerst­va vnitra namítala, že Tuhý porušuje všechny lhůty a je podjatý.

Rozhodnutí policejníh­o prezidenta však ani tentokrát nepřečkalo přezkoumán­í soudem. Letos v říjnu ho opět zrušil pražský městský soud.

„Žalovaný rozhodoval ve věci propuštění, ačkoli byl vyloučen z takového rozhodován­í. Takové pochybení porušilo právo na spravedliv­ý proces a mohlo mít za následek nezákonné rozhodnutí o věci samé,“zdůvodnila předsedkyn­ě senátu Ludmila Sandnerová.

Jak se nyní policejní prezident zachová, nechce prezidium komentovat. „Vzhledem k tomu, že řízení ve věcech služebního poměru jsou ze zákona neveřejná, nelze z naší strany poskytnout jakékoliv bližší informace,“konstatova­l mluvčí Policejníh­o prezidia Jozef Bocán. Nyní ovšem Tuhý může udělat to jediné, o co usilovala Danzerová od začátku. Nechat o jejím případu rozhodnout ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Případ je přitom složitý. Danzerová původně dostala výpověď, protože podle Tuhého „za dosud nezjištěno­u finanční odměnu dosud nezjištěný­m způsobem“pomáhala cizincům získat trvalý pobyt v Česku. Danzerová namítá, že jako řadová policistka u přepážky, která měla za úkol jen přebírat dokumenty a radit cizincům s jejich vyplněním, těžko mohla mít vliv na to, že někdo povolení dostane. Záležitost Danzerové zároveň roky projednává i trestní soud. Zda něco provedla, kvůli opakované obměně senátu z provozních důvodů nedokázal dodnes rozhodnout. Kolegyně Danzerové souzená s ní ve stejné věci je postavena mimo službu a bere celých pět let polovinu platu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia