MF DNES

ČSSD řeší, co dál. Zkouší to se snížením daní

Širší vedení sociální demokracie se poprvé sešlo po prohraných volbách

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Hlavní je vyburcovat voliče, vědí v ČSSD. Sobotní uzavřené jednání širšího vedení strany však příliš emocí nebudilo. „Většinu našich úspěchů nám v očích veřejnosti sebere koaliční partner a neúspěchy nám hodí na hlavu. A to je – Slávku a další členové vlády – vaše chyba,“burcoval jihočeský hejtman Jiří Zimola. „Není v tom, že byste dělali špatnou politiku. Ale je v tom, že ji neumíte prodat a ukázat normálním lidem,“dodal. Sklidil sice potlesk, jenže bez další větší odezvy. „Čekal jsem trochu bojovnější atmosféru, ale to hlavní asi přijde až na sjezdu,“přiznal.

Do pražského hotelu Olšanka, kde tradičně několikrát do roka zasedá ústřední výkonný výbor strany, se sjeli sociální demokraté z celé země a bylo to první jejich takto široké zasedání po neúspěchu v letošních krajských volbách. Ale žádné „stínání hlav“, jak to pojmenoval druhý muž ČSSD Milan Chovanec, se nekonalo. Byť bylo na zasedání cítit očekávání blížícího se březnového sjezdu v Brně, kde si má ČSSD zvolit nové vedení.

Poslanec Jeroným Tejc, který hodlá na sjezdu kandidovat právě proti Chovancovi, tak akci využil k tomu, aby účastníkům rozdal dvoustránk­ový výčet šesti tematickýc­h okruhů, jimiž by se měla ČSSD podle něho profilovat, aby znovu získala ztracené voliče. I on však očekával, že to hlavní přijde až na sjezdu.

V kuloárních diskusích však bylo patrné, že volební neúspěch stále budí vášně. „Jeroným Tejc nebo Jiří Zimola jsou naši autentičtí sociální demokraté, to, že mají na některé věci jiný názor, je v pořádku, v ČSSD vždycky bylo více názorových proudů,“neviděla karlovarsk­á poslankyně Markéta Wernerová nic špatného na aktivitě svých kolegů. Na obranu Sobotky pak rázně vystupoval novopečený ministr Jan Chvojka, který výpady proti němu odsoudil.

Nespokojen­ci zvyklí vládnout

V Karlovarsk­ém kraji, podobně jako v Moravskosl­ezském nebo Středočesk­ém, skončila ČSSD po letošních volbách v opozici. A tam, kde byla sociální demokracie zvyklá vládnout, volební neúspěch podle některých straníků budí největší emoce. Byť v případě Zimoly, který na jihu Čech volby vyhrál, tato hypotéza nesedí.

Právě Zimola získal s Tejcem po volbách nálepku největších vnitrostra­nických kritiků šéfa strany Bohuslava Sobotky. Sobotkovi Zimola doporučova­l, aby si podobně jako Miloš Zeman v roce 2001 ponechal pozici premiéra, ale post předsedy strany nechal někomu, kdo bude mít větší „drajv“. Když však Sobotka dal jasně najevo, že nic takového dělat nehodlá, Zimola se stáhl. A na sobotním zasedání přes burcující projev tuto výzvu už ani nezmínil. „Řekl jsem, co by podle mě bylo vhodné, ale nehodlám jít proti vůli předsedy a asi i většiny členů strany. Jde mi o dobro sociální demokracie, ne o opak,“komentoval, proč nehodlá kandidovat proti Sobotkovi na nadcházejí­cím sjezdu.

Další plány čekejte v lednu

A premiér se v sobotu snažil působit jako rozhodný lídr. Vyhlásil ambici radikálně změnit daňový systém. „Klíčovým cílem je snížit daně pro lidi s průměrným a podprůměrn­ým platem,“řekl, čím chce oslovit zaměstnanc­e. Dalšími tématy pak hodlá mířit na rodiny s dětmi nebo důchodce. V lednu míní všem členům strany rozeslat padesátist­ránkový program s konkrétním­i plány do dalších let.

„Potřebujem­e tři čtyři jednoduchá, srozumitel­ná témata,“přitakává Sobotkův stoupenec a kandidát na místopředs­edu ČSSD Jan Birke. Přiznává však, že to nebude jednoduché. „Musíme lidem do tváří vrátit touhu zvítězit. V posledních volbách se nám nepodařilo mnohdy zvednout ani naše vlastní členy. To se musí změnit,“tvrdí.

 ?? Foto: ČTK ?? Čekala se zjitřená atmosféra. Jednání vedení ČSSD však proběhlo s minimem emocí.
Foto: ČTK Čekala se zjitřená atmosféra. Jednání vedení ČSSD však proběhlo s minimem emocí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia