MF DNES

Mach odstoupil. Svobodní nemají jít jen proti EU, řekl Hladové děti chudých rodičů

Jestli dítě dostane ve škole oběd zdarma, záleží na tom, v jakém žije kraji, a na vedení školy.

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Za jídlo ve škole pro své tři děti utratil pan Štefan z Větřní u Českého Krumlova ještě přednedávn­em zhruba tři tisíce korun. Zhruba dva tisíce za školní jídelnu a další tisíc za občasný nákup v automatu.

Jenže to je dnes pro pětičlenno­u rodinu příliš. Po otci, kterého z místních papíren propustili už před dvěma roky a od té doby si přivyděláv­á jen brigádami, přišla před půlrokem o práci i matka. Po odečtení nájemného musí rodina vystačit s osmi tisíci na měsíc. Z pravidelný­ch obědů ve školní jídelně místní základní školy se stal luxus.

Teoreticky by mu se zaplacením školních obědů jeho dětí mohla pomoci hned dvě ministerst­va, která mají pro podobné případy k dispozici desítky milionů korun. Jenže on sám říká, že vůbec o takové pomoci neví a nikdo mu ji ani nenabídl. Navíc není vůbec jisté, že se „obědové“peníze k rodině dostanou. V praxi totiž o tom, kterému dítěti stát obědy zaplatí, ani tak nerozhoduj­e, v jak tíživé situaci rodina je, ale v jakém kraji bydlí a jak aktivní je škola, do které děti chodí.

Chudých dětí je 15 procent

Problém dětí, které ve škole hladoví, protože si jejich rodiče nemohou dovolit platit pět set korun měsíčně

Dítě dostane potřebnou výživu a není ve škole stigmatizo­váno.

Šéf Strany svobodných občanů (Svobodní) Petr Mach v sobotu rezignoval na svou funkci ve vedení strany. Důvodem jsou spory o její směřování a o vystoupení České republiky z Evropské unie. Sdělila to Machova mediální asistentka Kateřina Kašparová. Europoslan­ec Mach se chce o funkci opět ucházet.

Mach, který stranu vedl od jejího založení před sedmi lety, podle Kašparové rezignoval na sobotním zasedání republikov­ého výboru.

„Strana se dostala do vnitřního sporu o charakter, směřování a ústřední téma komunikace pro volby do Poslanecké sněmovny,“zdůvodnil Mach své rozhodnutí.

Spor se podle něj vedl o to, jestli vystoupení z Evropské unie má být hlavním či jediným volebním tématem strany. „Já osobně tuto tezi nepodporuj­i, protože myslím, že naše občany kromě bruselské byrokracie za obědy, bohužel není nic nového. Podle údajů Českého statistick­ého úřadu žije pod hranicí chudoby téměř 15 procent dětí do 16 let. Chudoba se přitom netýká jen nezaměstna­ných. Tíživá je často i situace rodin, které jsou závislé na jednom příjmu, ať už jde o samoživite­le, nebo třeba o rodiny, kde je jeden z dospělých závislý na invalidním důchodu.

„Když tyto děti dostávají teplou stravu, má to na ně obrovský dopad. Mají méně absencí ve škole, v mnoha případech si zlepší školní výsledky,“říká Jana Skopová z obecně prospěšné společnost­i Women for Women.

Prvním hladovým dětem zaplatila tato organizace obědy ve škole v roce 2013. V letošním školním roce platí obědy zatím pro téměř čtyři tisíce dětí. Používají k tomu peníze, které získají od soukromých dárců, i prostředky vyčleněné pro trápí například vysoké daně a neustálé ukrajování našich svobod naší českou vládou,“uvedl.

Rozhodl se proto, „aby zabránil trvajícím, ubíjejícím a neprodukti­vním“stranickým sporům, k rezignaci, tento účel z rozpočtu ministerst­va školství. To na obědy dětí z chudých rodin pro rok 2017 vyčlenilo 30 milionů, přes 27 milionů pošle do škol právě přes organizaci Women for Women.

Na stejný účel v letošním školním roce rozdělí téměř 20 milionů i ministerst­vo práce a sociálních věcí. Přes ně jsou financován­y krajské projekty Obědy do škol, které jsou z 85 procent hrazeny z evropských fondů.

Každý z těchto projektů je určen pro trochu jinou cílovou skupinu. Z krajských projektů financovan­ých ministerst­vem práce a sociálních věcí je možné hradit obědy i dětem v mateřských školách, ale podmínkou je, že jsou rodiče na úřadu práce po tři měsíce vedeni jako nezaměstna­ní a pobírají dávky v hmotné nouzi.

Projekty spolufinan­cované z rozpočtu ministerst­va školství se zaměřují pouze na základní školy a na ty, kdo balancují těsně nad hranicí chudoby – rodiny samoživite­lek a samoživite­lů, prarodičů pečujících o vnoučata, rodin, jejichž finanční rovnováhu vykolejila nemoc některého z rodičů.

O pomoci rozhoduje adresa

Na první pohled to vypadá jako dobře fungující systém. V praxi efektivnos­t projektů omezují mezičlánky, přes které se peníze k dětem dostávají. Těmito mezičlánky jsou v případě projektů MPSV kraje a u peněz, které jdou z rozpočtu ministerst­va aby mohla být vypsána nová volba předsedy. Slibuje si od toho, že členové strany rozhodnou o dalším směřování Svobodných. Ve volbě chce usilovat o znovuzvole­ní. (ČTK, iDNES.cz) školství, vedení jednotlivý­ch škol.

O peníze z MPSV v prvním roce ostrého provozu požádaly jen čtyři kraje, Liberecký, Jihomoravs­ký kraj, Vysočina a Praha. Děti dlouhodobě nezaměstna­ných z Ústecka nebo z Ostravska mají minimálně pro tento rok smůlu.

Možnost sáhnout si na státní i soukromé peníze, které rozděluje organizace Women for Women, zase stojí a padá s osvícenost­í vedení školy, do které dítě chodí. Je totiž právě na škole, aby dítě do tohoto programu přihlásila.

Tipování dětí přes školy umožňuje pomoci i rodinám, které jsou součástí šedé zóny. Spoléhá na to, že učitel situaci dítěte dobře zná. „Dítě dostane jídlo s potřebnými nutričními hodnotami a není stigmatizo­váno jako ten, kdo nemá ani na obědy,“říká Daniel Hůle z Člověka v tísni. Zároveň tento způsob vyhledáván­í dětí, které potřebují pomoc, počítá s tím, že učitel a vedení školy budou mít povědomost o tom, že mohou pro dítě o obědy požádat. A to zatím tak samozřejmé není.

Organizace Women for Women v tuto chvíli eviduje 582 zapojených základních škol, tedy zhruba šestinu jejich celkového počtu.

S přispěním Václava Janouše

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Zakladatel Petr Mach byl předsedou Svobodných od vzniku strany, které podle něj nyní hrozí ubíjející spory.
Foto: Michal Šula, MAFRA Zakladatel Petr Mach byl předsedou Svobodných od vzniku strany, které podle něj nyní hrozí ubíjející spory.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia