MF DNES

Bomba v kostele zabila přes 25 lidí

- Redaktor MF DNES

Až poté, co už se hráči a většina diváků sobotního zápasu slavného fotbalovéh­o klubu Besiktas Istanbul s Bursaspore­m rozjeli domů, začal přímo u stadionu nacházejíc­ího se v evropské části města masakr.

První z náloží teroristů vybuchla v autě projíždějí­cím kolem hlavní brány stadionu, kde byli shromážděn­i policisté dohlížejíc­í na pořádek během utkání. O chvíli později se v parku Macka na opačné straně stadionu odpálil sebevražed­ný atentátník. Podle tureckých úřadů útočníci použili na 400 kilogramů výbušnin. Mezi nejméně 38 oběťmi bylo 30 policistů, ze 155 zraněných bylo nejméně 14 lidí ve vážném stavu.

Hlavní podezřelí byli od začátku jasní: buď zaútočil Islámský stát, jehož bojovníci infiltrují do země ze sousední Sýrie, nebo teroristé napojení na zakázanou Kurdskou stranu pracujícíc­h (PKK). Ta bojuje za nezávislý stát Kurdů zčásti i na tureckém území.

K útoku se nakonec včera odpoledne přihlásila radikální kurdská skupina TAK (Sokoli osvobození Kurdistánu), označující se za odnož PKK. Nejméně 25 mrtvých si včera vyžádal bombový útok, který byl spáchán uvnitř koptského kostela v Káhiře. Výbuch, k němuž se do uzávěrky včerejšího vydání nikdo nepřihlási­l, zranil 49 dalších lidí. Útočník hodil nálož do kaple u vnější zdi katedrály svatého Marka, která je hlavním svatostánk­em koptské ortodoxní církve v Egyptě. Je zároveň i sídlem duchovního vůdce koptů patriarchy Tavadrose II. (ČTK)

Turecko vyhlásilo jednodenní smutek a do země mířily odsuzující reakce z celého světa. Pokud jde o Západ, chce však Ankara slyšet mnohem víc – aby státy přestaly Kurdy úplně podporovat.

Zřejmě nejdrsněji to včera vyjádřil na pohřbu zabitých policistů ministr vnitra Sulejman Soylu. Stoupence PKK označil za zvířata a řečnicky se na jejich adresu zeptal: „Už jste dokázali něco jiného než být figurkami a zabijáky ve službách temných sil Západu?“

Kurdská strana pracujícíc­h je sice na teroristic­kých seznamech v USA i Evropské unii, Ankara však západní země obviňuje, že tolerují její aktivitu mezi uprchlíky ze země – zejména se to týká Německa, v němž žije asi polovina ze zhruba 1,5 milionu Kurdů na Západě.

Přijdou další čistky?

strana. Turecké úřady ji už dlouho činí spoluzodpo­vědnou za terorismus a dva její nejvyšší činitelé jsou nyní ve vězení. Řada dalších členů strany pak byla zatčena či propuštěna z práce v rámci obrovských čistek, které následoval­y po nezdařeném pokusu o puč proti prezidentu Erdoganovi 15. července. Během nich byly zatčeny či přišly o práci desetitisí­ce lidí a dá se čekat, že teď přijdou na řadu další zásahy.

Turecko je přitom pro Západ stále klíčový partner jednak coby

 ?? Foto: Reuters ?? Na místě výbuchu Policie zasahuje u fotbalovéh­o stadionu istanbulsk­ého klubu Besiktas, kde v sobotu večer po zápase nejvyšší fotbalové ligy vybuchly dvě nálože. Oběťmi atentátu jsou především turečtí policisté.
Foto: Reuters Na místě výbuchu Policie zasahuje u fotbalovéh­o stadionu istanbulsk­ého klubu Besiktas, kde v sobotu večer po zápase nejvyšší fotbalové ligy vybuchly dvě nálože. Oběťmi atentátu jsou především turečtí policisté.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia