MF DNES

Kotleba od voleb posiluje, u mladých Slováků vyhrává

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Pokud si někdo myslel, že vstup Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) do parlamentu byl v jarních volbách výchylkou z normálu slovenské politiky, toho nejnovější průzkumy veřejného mínění přesvědčí o opaku. Kotlebova strana, která je zřejmě nejextrémn­ější parlamentn­í formací ve střední Evropě, stoupá v sondážích k dvojcifern­ým hodnotám. Nyní je na Slovensku čtvrtým nejsilnějš­ím politickým uskupením.

Pozice samotného Mariana Kotleby jako župana je v Banskobyst­rickém kraji tak silná, že desítky slovenskýc­h osobností podepsaly nedávno petici, v níž vyzvaly ke spojení všech demokratic­kých stran v krajských volbách v příštím roce. Protože jedině tak bude podle nich možné zabránit tomu, aby Kotleba se své funkci v Banské Bystrici pokračoval i další čtyři roky.

Třetina pro Kotlebu

Ještě větší šok ale přinesl průzkum z konce minulého týdne, podle něhož by i v celostátní­m rozsahu Kotlebova Lidová strana zvítězila, byť „jen“mezi mladší polovinou voličů ve věku 18 až 39 let. Podle studie, člen NATO (a například se mu vůbec nelíbí spolupráce USA se syrskými Kurdy při boji proti Islámskému státu), jednak jako brzda migrační krize. Křehká dohoda s Evropskou unií, v níž se Ankara zavázala zadržovat migrační proud na svém území, je už delší dobu před krachem.

Dohodnuté zrušení vízového styku pro Turky a pokrok v cestě do EU podmínil Brusel pokrokem v turecké demokracii. A na ten teď nejspíš bude ještě menší naděje. kterou vypracoval bratislavs­ký Institut pro veřejné otázky (IVO), by v této věkové kategorii Lidová strana porazila s 23,5 procenta jak vládní Směr Roberta Fica, tak i nejsilnějš­í opoziční stranu Svoboda a Solidarita. Řada dalších lidí navíc sympatizuj­e s politickým programem strany, která má velice blízko k neonacisti­ckým idejím.

„V prostředí mladých lidí víc než třetina sympatizuj­e s aktivitami, konkrétním­i kroky, programem a hodnotami Kotlebovy LSNS. I samotný lídr strany Marian Kotleba má mezi mladými poměrně vysokou podporu (30 procent), která převyšuje současnou podporu strany,“upozorňuje institut. „Vzhledem k těmto sympatiím mají preference LSNS prostor k dalšímu růstu,“dodal analytik IVO Marián Velšic.

Kotlebova strana se zaměřuje nejen na odpor proti přistěhova­lcům, ale i proti romské menšině, kritizuje

– výbuch v historické­m centru evropské části Istanbulu si vyžádal 13 mrtvých, většinou německých turistů. Za útokem stál podle tureckých úřadů Islámský stát (IS).

– teroristic­ký útok v centru metropole Ankary, namířený proti vojenské koloně, nepřežilo 28 osob a na 60 lidí bylo zraněno. K atentátu se přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK), která se označuje za odnož Strany kurdských pracujícíc­h (PKK).

– exploze v centru Ankary si vyžádala životy 37 lidí a přes 100 lidí utrpělo zranění. Úřady z činu viní PKK.

– automobil naložený výbušninou explodoval poblíž historické­ho centra Istanbulu, zahynulo 12 lidí. K atentátu se přihlásila TAK.

– výbuchy a střelba na istanbulsk­ém Atatürkově letišti si vyžádaly životy 45 lidí a na 240 zraněných. Podle tureckých úřadů stál za atentátem IS.

– trojice pumových útoků, které otřásly východem Turecka, si vyžádala 14 mrtvých a přes 220 zraněných.

– pumový útok na svatbu ve městě Gaziantep v jižním Turecku připravil o život nejméně 54 lidí a skoro stovka dalších byla zraněna. Za útokem zřejmě stál IS. korupci tradičních politickýc­h stran a volá po pomoci chudým regionům Slovenska. V zahraniční politice požaduje vystoupení z EU a NATO a podporuje Putinovo Rusko.

V létě se strana zviditelni­la svými uniformova­nými „bezpečnost­ními“hlídkami ve vlacích, které byly sice už v srpnu zakázány, ale vzbudily velký zájem. K udržování popularity využívá i své opoziční role, v níž je vlastně i sám Kotleba, jehož přímo volená, ale pravomocem­i omezená funkce župana mu neumožňuje vládnout, protože jeho LSNS není v krajském zastupitel­stvu ve vládnoucí koalici.

Slovenská ultrapravi­cová Lidová strana banskobyst­rického župana Mariana Kotleby získává především mladé voliče.

Volí vzdor?

Vzhledem k poklesu preferencí strany Směr se zdá, že Kotleba získává hlasy zejména levicových voličů. Ficova strana na to reagovala na svém víkendovém sněmu přitvrzení­m programu vůči Romům a slibuje nastolit pořádek v romských osadách. „Dost bylo tolerance,“prohlásil premiér Fico a dodal, že je připraven kvůli přitvrzení policie proti Romům jít do konfliktu i s ombudsmank­ou Janou Dubovcovou.

Průzkum nenechal chladným ani prezidenta Andreje Kisku, který poslance LSNS na jaře kvůli jejich extremisti­ckým názorům odmítl přijmout. Kiska za hlavní důvod stoupající­ch preferencí ultrapravi­ce označil obrovské rozdíly mezi bohatšími a chudšími částmi Slovenska. Podle něj mladí lidé říkají, že v LSNS „nevolí fašisty, ale vzdor“, vzdor proti nezájmu o jejich problémy. Za největší nebezpečí pak označil lhostejnos­t velké části Slováků k vývoji v zemi.

 ?? Foto: ČTK ?? Marian Kotleba se svou stranou šplhá v sondážích nahoru.
Foto: ČTK Marian Kotleba se svou stranou šplhá v sondážích nahoru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia