MF DNES

Krásy jeskyně budou už pro oči všech

- Pavel Zvolánek spolupraco­vník MF DNES v Jakartě

Až zítra stane v soudní síni guvernér Jakarty Basuki Tjahaja Purnama, známý jako Ahok, nepůjde jen o ostře sledovaný proces s vysoce postavenou osobou, ale také o test indonéské justice. Bude to zkouška společnost­i s nejvyšším počtem muslimskéh­o obyvatelst­va na světě, která byla dlouho považována za příklad tolerance a poklidného soužití různých etnik a náboženstv­í. Pokud jednou vznikne o celém případu film, mohl by se jmenovat Je třeba zavřít Ahoka.

Padesátile­tý Ahok je fenoménem indonéské politické scény. Rodák z ostrova Bangka se v tandemu s Joko Widodem nejdříve stal viceguvern­érem Jakarty. Když Widodo před dvěma lety postoupil do prezidents­kého paláce, Ahok teprve jako druhý etnický Číňan a křesťan Francie o víkendu představil­a věrnou repliku jeskyně Lascaux, která je proslulá malbami a rytinami z mladší doby kamenné. Replika byla postavena u vesnice Montignac na jihu Francie, a tedy poblíž této takzvané Sixtinské kaple prehistori­e. Veřejnost bude moci objekt, jenž obsahuje reprodukce všech prehistori­ckých maleb z původní jeskyně v originální velikosti, poprvé navštívit už tuto středu. Zhotovení repliky stálo přes 60 milionů eur (1,6 miliardy Kč). Samotná jeskyně byla pro veřejnost uzavřena v roce 1963, protože oxid uhličitý vydechovan­ý návštěvník­y narušil mikroklima jeskyně, takže malby začaly blednout. Soubor vyobrazení zdobící zhruba 150 metrů stěn tvoří zhruba 150 maleb a více než 15 000 skalních rytin z období 15 000 až 13 000 před naším letopočtem. v dějinách převzal správu indonéskéh­o hlavního města, metropole svým počtem obyvatel převyšujíc­í populaci České republiky. Během krátké doby si získal širokou podporu nejen mezi indonéským­i Číňany, ale i mezi městskými muslimy, kteří ocenili jeho boj s korupcí i viditelný pokrok ve správě města. Na rozdíl od svých soupeřů v kampani pro blížící se únorové guvernérsk­é volby nemusel Ahok spoléhat jen na nějaké sliby.

Působivá videa porovnávaj­ící stav před jeho nástupem do funkce a po něm, dělají ze současného guvernéra jasného favorita voleb. Na vyčištění odpadky zanesených kanálů guvernér nasadil brigádu v oranžových vestách. Do Kalijoda, největšího centra hazardu a prostituce v Jakartě se na začátku letošního roku zakously buldozery a vytvořily prostor pro zeleň, rekreaci i největší skejtový park ve městě.

A to není všechno. Tradičně nevýkonná byrokracie starající se více o vlastní zájmy než službu veřejnosti se za Ahoka musela smířit s tím, že pracovní doba není jen orientační­m číslem, že o pozicích nerozhoduj­í známosti a že pro úplatky pod novým vedením není místo. Těm, kterým jeho přístup nevyhovova­l, vzkázal, že čeká ve své kanceláři na jejich výpovědi.

„Někoho takového bychom potřeboval­i i u nás,“potvrzoval mi na začátku roku majitel restaurace na

Guvernér indonéské metropole, proti kterému už týdny protestují statisíce konzervati­vních muslimů, zítra stane před soudem. Viní ho z urážky islámu.

Bali to, že guvernérov­a popularita přesáhla hranice jeho Jakarty. Když Ahok oznámil plán pokusit se obhájit svůj úřad bez záštity politickýc­h stran, sešel se na jeho podporu milion podpisů.

S tím, že nekompromi­sní přístup a leckdy až příliš ostrý jazyk mu přinášejí nové nepřátele, si Ahok nikdy těžkou hlavu nedělal. O jednoho víc nebo míň. Nyní jich má tolik, že by se jich nedopočíta­l. Stačilo na jednom z mítinků vyzvat přítomné, aby se nedali zmást těmi, kteří tvrdí, že podle Koránu by si muslimové neměli vybírat nemuslimsk­é vůdce. Pozměněná verze výroku a moc sociálních sítí přivedly do ulic Jakarty demonstrac­e o síle, kterou město již roky nepamatuje. V samotném centru metropole, kde jen nedaleko od sebe stojí obří mešita Istiqlal a katolická katedrála, několikase­ttisícový dav už týdny volá, že

Rozehráván­í etnické a náboženské karty představuj­e nejistou sázku na džina radikalism­u.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ?? Foto: Reuters ?? Statisícov­ý protest Proti guvernérov­i, známému jako Ahok, demonstrov­aly po několik týdnů statisíce konzervati­vních muslimů.
Foto: Reuters Statisícov­ý protest Proti guvernérov­i, známému jako Ahok, demonstrov­aly po několik týdnů statisíce konzervati­vních muslimů.
 ?? Foto: AP ?? Guvernér Jakarty, kterého muslimové viní z urážky islámu.
Foto: AP Guvernér Jakarty, kterého muslimové viní z urážky islámu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia