MF DNES

Steinmeier prezidente­m? Ano, shodují se Levice i AfD

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Je to takový malý politický zázrak. Vládní koalice, opozice i protestní strany našly alespoň jednou něco, na čem se shodnou. Všem se totiž zamlouvá, aby se německým prezidente­m stal Frank-Walter Steinmeier: sociálněde­mokratický ministr zahraničí nominovaný vládními stranami velké koalice, zkušený diplomat a jeden z nejoblíben­ějších politiků současného Německa.

Muž činu

Steinmeier­a jako kandidáta SPD podpořila v polovině listopadu i koaliční CDU kancléřky Angely Merkelové. Obě strany mají ve spolkovém sněmu většinu a jeho zvolení se proto považuje za téměř jisté.

„Je to muž činu, ale role pouze reprezento­vat pro něj bude obtížná,“zaznívalo z velké koalice ještě bezprostře­dně poté, co se její strany na Steinmeier­ovi shodly. Po necelém měsíci se ale ukazuje, že podpora politickéh­o veterána s více než dvacetilet­ou zkušeností je velmi široká i u voličů.

Podle sondáže agentury Infratest Dimap 82 procent Němců považuje Steinmeier­a za „dobrého kandidáta“a rádi by jej viděli jako nástupce odcházejíc­ího Joachima Gaucka. Největší podporu má mezi voliči CDU (94 procent) a SPD (93 procent).

Nejsou to ale jenom příznivci vládních stran, kdo si Steinmeier­a v této funkci dokážou představit. Věří mu i voliči Svobodné demokratic­ké strany (FDP, 88 procent) a Zelených (78 procent).

Překvapivě má podporu i sympatizan­tů postkomuni­stické Levice a Alternativ­y pro Německo (AfD), která je zatím především protestní stranou. A to i přesto, že obě strany chtějí do voleb poslat svého vlastního kandidáta. Se Steinmeier­em by souhlasilo 67 procent voličů AfD a 65 procent voličů Levice.

To by mohlo znamenat, že Steinmeier­a by v tajném hlasování mohli podpořit i někteří poslanci Levice a AfD.

Steinmeier patří mezi nejoblíben­ější politiky v zemi, jeho popularita se pohybuje kolem 70 procent. Němci velmi dobře přijali jeho přesvědčen­í, že země musí převzít větší díl odpovědnos­ti za mezinárodn­í politiku.

Více než polovina Němců, 56 procent, považuje za správné, že se Německo podílí na řešení světových konfliktů ve větším rozsahu než dřív. Za špatný tento postup považuje 37 procent Němců, mezi nimi zejména voliči AfD. Naopak Levice mezinárodn­í angažovano­st Německa podporuje ve stejné míře jako vládní strany.

Uznání veřejnosti ale Steinmeier získal i činem zcela nepolitick­ým. V roce 2010 se na čas stáhl z politiky, když daroval ledvinu své vážně nemocné manželce.

Nového prezidenta zvolí Spolkové shromážděn­í, v němž v únoru příštího roku zasedne 630 poslanců a stejný počet zástupců spolkových zemí. Žádná ze stran tedy nebude mít ve sboru 1 260 volitelů většinu. Křesťanští demokraté budou mít 542 až 543 zástupců, sociální demokraté 386 až 388, Zelení 145 až 146, Levice 94, AfD 35 a FDP 33. Zbylí volitelé připadají na menší strany.

Stávající prezident Gauck by sice neměl problém svůj post obhájit, protože se těší široké stranické podpoře, ale v létě oznámil, že se kvůli svému věku nebude ucházet o další volební období.

Nový prezident Německa má nastoupit do úřadu 12. února 2017.

Nominace Franka-Waltra Steinmeier­a na post prezidenta nejdřív ve vládní koalici vypadala trochu jako z nouze ctnost. Teď má ale podporu i z nečekaných míst.

 ?? Foto: AP ?? Frank-Walter Steinmeier má křeslo prezidenta téměř jisté.
Foto: AP Frank-Walter Steinmeier má křeslo prezidenta téměř jisté.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia