MF DNES

Islámský stát znovu dobyl Palmýru

-

Ahok musí pykat za urážku islámu. Trestní zákoník na podobné případy pamatuje sazbou pěti let. Pro rozhořčené demonstran­ty je však spravedlno­st pomalá a všechny omluvy nedostateč­né. Ahok musí pykat teď hned.

Strach z radikálů

Protesty srážejí dolů Ahokovu popularitu. Jeho soupeřům v nadcházejí­cích volbách hrají do karet do té míry, že se spekuluje, zda se skrytě nepodílejí na financován­í protestů. Ale rozehráván­í etnické a náboženské karty představuj­e nejistou sázku na džina radikalism­u, který se už nemusí vrátit do lahve. Před posledním z protestů policie zadržela desítku lidí, kteří chtěli demonstrac­í údajně využít ke svržení samotného prezidenta.

Čínské menšině celá eskalující situace začíná připomínat rok 1998, kdy při pogromu v čínské čtvrti zahynulo okolo tisíce lidí, stovky čínských žen byly znásilněny a mnoho obchodů zničeno nebo vyrabováno. Zvláště když v čele demonstrac­í stojí radikální Fronta obrany islámu (FPI). Ta v Indonésii usiluje o zavedení práva šaría a je nechvalně proslulá svými útoky na křesťany, muslimské minority nebo vybíráním výpalného z nočních klubů. Pro případ, že justice nevyslyší volání ulice, má vůdce FPI Habib Muhammad Rizieq Syihab jasnou odpověď: „Pak nastane revoluce.“

Více než 4 000 bojovníků radikálníh­o hnutí Islámský stát (IS) včera zahájilo druhý pokus o dobytí starobyléh­o města Palmýra. První pokus se odehrál v sobotu, ale nálety ruského letectva pak donutily IS k ústupu. Podle včerejších zpráv druhý pokus IS vyšel a kontrolu radikálů nad Palmýrou večer potvrdil guvernér provincie Homs. Podle něj se syrská armáda všemi prostředky pokusí dostat islamisty pryč.

Syrská armáda prezidenta Bašára Asada přitom Palmýru získala zpět letos na jaře poté, co ji Islámský stát držel od roku 2015.

Povstaleck­é skupiny přičítají úspěchy IS u Palmýry tomu, že režim Bašára Asada nyní soustředil všechny síly na dobytí Aleppa. Včera měli povstalci pod kontrolou už jen velmi malou část Aleppa, která byla syrskou armádou a ruskými letouny silně bombardová­na. V noci na neděli odtamtud uprchlo na 10 000 civilistů. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia