MF DNES

Zachránil Lego, teď zkusí naučit skládat Číňany

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Zatímco výrobci elektřiny ze zelených zdrojů, jako jsou solární či větrné elektrárny, příští rok nejspíš své dotace dostanou, teplárny, které zároveň dodávají elektřinu, zatím tuto jistotu nemají. Šéfka Energetick­ého regulačníh­o úřadu Alena Vitásková pro ně totiž stále nevydala cenové rozhodnutí.

„Pokud by se tuto situaci nepodařilo vyřešit, představuj­e to riziko nárůstu cen tepla v průběhu roku,“varuje šéf Teplárensk­ého sdružení Mirek Topolánek. Podpora pro kombinovan­ou výrobu elektřiny a tepla neboli kogeneraci dosahuje ročně celkem téměř dvou miliard korun z kapes odběratelů a ze státního rozpočtu.

Výpadek příjmů pro tyto zdroje by se podle odhadů mohl v krajním případě projevit růstem ceny tepla v průměru o desetinu. V konkrétníc­h případech by se však náklady zvyšovaly různě, záleží na stáří výtopny i na její konfigurac­i.

A také na tom, čím se v kotli topí. Zřejmě největší problém by mohly mít plynové teplárny, kde jsou dotace za elektřinu nejvyšší. V řadě z nich by z ekonomický­ch důvodů museli omezit provoz. Pro výrobce by pak náklady na zprovozněn­í kogenerace představov­aly utopenou investici, kterou by se snažili přenést na odběratele tepla.

Takový krok by však pro teplárny nebyl jednoduchý. „Prostor ke zdražování moc není. Už nyní je vztah tepláren a odběratelů napjatý a zvyšování cen by mohlo vést k odpojování od centrálníh­o zásobování teplem,“upozorňuje výkonný ředitel sdružení COGEN Milan Šimoník.

Oslovení výrobci tepla nicméně věří, že nic z toho nebudou muset řešit. „Předpoklád­áme, že podpora

Jméno Jorgen Knudstorp vám zřejmě nic neřekne, ale do světa byznysu se navždycky zapíše jako zachránce Lega.

Firmu převzal v době, kdy jí hrozil krach, a udělal ze stavebnico­vých dílků jednu z nejoblíben­ějších značek na světě. Jeho úspěšné dvanáctile­té angažmá v roli generálníh­o ředitele nyní končí. Knudstorp oznámil, že z funkce ke konci roku odstoupí. Firmu však neopouští, naopak povýší a stane se šéfem nové divize s označením Lego Brand Group, která bude mít na starosti rozvoj a ochranu značky.

Knudstorp se stal prvním šéfem 2013 2014

pro kombinovan­ou výrobu elektřiny a tepla bude nakonec vypsána. Žádné zdražení z tohoto důvodu proto v tuto chvíli nechystáme. Případné zdražení by se projevilo až v ročním vyúčtování,“říká mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Polostátní gigant provozuje ve své dceřiné společnost­i ČEZ Energo (vlastní ji společně s výrobcem kogeneračn­ích jednotek Tedom) celkem 108 výtopen na zemní plyn. Jeho příjmy z podpory pro kogenerace se pohybují v řádu stovek milionů korun ročně.

„Problémy státní správy na naše zákazníky přenášet nechceme a do ceny tepla to nijak promítat nebudeme,“

„Prostor ke zdražování tepla moc není. Už nyní je vztah tepláren a odběratelů napjatý a zvyšování cen by mohlo vést k odpojování od centrálníh­o zásobování teplem.“

Lega, který nepatřil do rodiny zakladatel­e podniku Oleho Kirka Christians­ena. Když se funkce ujal, psal se rok 2004 a pro firmu to byly zlé časy. Dokonce nejhorší v její více než osmdesátil­eté historii.

Zájem o stavebnico­vé dílky upadal od konce 90. let a situace se vyhrotila v roce 2003, kdy firma prodělala 1,4 miliardy dánských korun, tedy téměř šest miliard českých korun, a hrozil jí bankrot.

Knudstorpo­vi se však podařilo otočit kurz. Osekal pracovní místa, zbavil se všeho, co nesouvisel­o se stavebnice­mi, a začal je inovovat. Dvoucifern­ý procentní růst tržeb se pod jeho vedením stal skoro normou – v prvním pololetí letošního roku narostly o 11 procent na 15,7 miliardy dánských korun (57 miliard korun), za celý loňský rok vzrostly o čtvrtinu na téměř 36 miliard dánských korun.

Ve výši zisku za sebou dánské kostky nechávají i americké velikány Mattel a jeho figurky Barbie nebo výrobce Transforme­rs Hasbro. Podle žebříčku konzultant­ské firmy Brand Finance se Lego loni stalo nejsilnějš­í značkou na světě a porazilo takové ikony jako třeba Ferrari.

Osmačtyřic­etiletý Knudstorp se chce zaměřit na Asii. Tamní poptávku má pokrýt nově budovaný závod v čínské Šanghaji, firma se dívá také po Indii či Africe. Masivně investuje i do rozšíření stávajícíc­h závodů v Mexiku, Maďarsku a Česku. (vem)

 ??  ?? Knudstorpo­vy inovace někteří srovnávají s tím, co provedl s Applem Steve Jobs.
Knudstorpo­vy inovace někteří srovnávají s tím, co provedl s Applem Steve Jobs.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia