MF DNES

Ročních vozů je moc. Kvůli leasingu

-

Jan Sůra redaktor MF DNES

Na první pohled to mohou být data dokazující, jak Češi bohatnou nebo jak české firmy svým zaměstnanc­ům dopřávají čím dál lepší vozy. Ve skutečnost­i se však za rostoucím odbytem vozů vyšší střední třídy skrývá především problém některých leasingový­ch firem a automobile­k.

Na českém trhu s novými vozy nenajdete rychleji rostoucí segment než vyšší střední třídu. I když jde z velké části o růst tažený skutečnou poptávkou, některé automobilk­y a leasingové společnost­i mu loni hodně pomohly.

Začaly totiž v tomto segmentu nabízet operativní leasing na jeden rok. Ten se stal velmi oblíbeným nástrojem pro automobilk­y, jak udat nové vozy. Míří na lidi, kteří si auto nechtějí kupovat, ale chtějí ho mít k dispozici v podstatě bez starostí a pak si ho mohou odkoupit za nižší cenu nebo opět splácet nové. Doba takového leasingu se obvykle pohybuje mezi rokem až pěti lety.

Automobilk­y si od toho slibovaly, že na trh dostanou i „mladé“ojetiny, často například roční vozy, které zákazníci vyhledávaj­í. Jenže právě v segmentu vyšší střední třídy to s podporu trhu přehnaly.

„Automobilk­y chtěly navýšit prodeje, a proto přišly s výraznými slevami říká také Jitka Tůmová z MVV Energie, která působí v Česku v patnácti městech. Dodává, že v krajním případě, pokud by stát podporu nakonec nevypsal, nelze proti němu vyloučit ani žalobu.

Jasněji by mohlo být už v úterý, kdy se má podle informací MF DNES sejít Vitásková s ministrem průmyslu Janem Mládkem a šéfem antimonopo­lního úřadu Petrem Rafajem. Ve hře je několik alternativ, jak situaci řešit. Včetně legislativ­ních změn, které by umožnily podporu vyplácet zpětně. Podobnou možnost totiž mají podle připravova­né novely dostat také malé vodní elektrárny. pro leasingové společnost­i. A tím vznikl fenomén ročních leasingů. Když dala automobilk­a slevu ve výši 20 procent, tak v podstatě pokryla roční amortizaci vozu a ten se po roce prodal za nákupní cenu,“říká Jaromír Hájek, generální ředitel společnost­i LeasePlan.

Aut po ročním leasingu se leasingovk­ám vrátilo tolik, že se je nedaří tak dobře udat – a cena klesá. „Současná nabídka většiny těchto automobilů si z různých důvodů své majitele nenašla v takovém počtu, jak automobilo­vé a leasingové společnost­i původně předpoklád­aly. V současnost­i je tak na trhu těchto vozů přebytek. I přes snahu některých prodejců uměle udržet vysoké ceny prodejní hodnota většiny z nich klesá, a to zejména v posledních několika měsících,“potvrzuje Petr Vaněček, provozní ředitel AAA Auto.

„Zůstatkové hodnoty začaly u některých modelů padat a leasingové společnost­i přehodnocu­jí své obchodní

Převážná část zdrojů začala dodávat energii dávno před koncem roku 2012 a výrobci mají právní analýzy, že podpora pro tyto teplárny je takzvaně „existující“– a tedy v souladu s vnitřním trhem Evropské unie. Tudíž ani není třeba pro tyto zdroje žádat notifikace v Bruselu jako pro nové výrobny či obnoviteln­é zdroje.

U novějších zdrojů však nejspíš potvrzení z Evropské komise do konce roku nedorazí. Čeští vyjednavač­i se totiž v uplynulých týdnech soustředil­i hlavně na získání souhlasu s podporou pro zelené elektrárny, která tvoří nejtučnějš­í balík.

Ať tak či tak, ceny tepla pro domácnosti strategie v oblasti ročních leasingů. Podle našich analýz se dnes některé roční modely prodávají i za 50 procent původní ceníkové ceny. Leasingové společnost­i, které na roční pronájmy vsadily, v takových případech spláčou nad výdělkem, přesněji řečeno nad prodělkem,“dodal Hájek.

vozů vyšší střední třídy se prodalo během 11 měsíců roku 2015.

vozů stejné třídy se prodalo do listopadu 2016. Jde o nárůst o 71 procent. by se od ledna zatím neměly příliš měnit. „Ceny pro příští rok budou pro většinu našich zákazníků stagnovat, či se dokonce snižovat. Cena plynu šla nyní dolů a centrální nákup paliv nám umožňuje jejich pořízení za lepší ceny oproti nákupu individuál­nímu,“říká například Tůmová.

Podobně mluví i lidé z Teplárensk­ého sdružení. Mírný meziroční nárůst obvykle do dvou procent se očekává jen u tepláren, které používají uhlí. Teplárny, kde se spaluje domácí hnědé uhlí, však patří dlouhodobě k nejlevnějš­ím. Vyrábí se v nich více než polovina veškerého tepla pro domácnosti. se pohybovaly u takového vozu sedm až osm tisíc korun,“říká Radek Donner z firmy NH Cars, která je jedním z největších prodejců aut v Česku. Pro srovnání, například za fabii platí zákazníci Škody v jejím programu Škoda bez starostí 5 399 korun při smlouvě na tři roky.

Nebylo tak divu, že odbyt takových aut chvíli rostl a byl o ně zájem. Teď tuto kategorii čeká ochlazení, protože řada leasingový­ch firem trh ročního pronájmu aut už zcela opustila a nabízejí leasing nejméně na tři roky.

„Pro prodejce i leasingové společnost­i trh s ročními vozy pozbývá na atraktivit­ě, což se promítne také do zájmu o roční pronájmy. Typický operativní leasing osobního automobilu potrvá opět tři až čtyři roky a roční leasingy budou spíše výjimkou,“dodal Hájek.

Podle něj je to tím, že počet potenciáln­ích kupců v této kategorii ročních vozidel je výrazně nižší než ve skupině starších a tedy levnějších ojetin.

Přestože růst prodejů v této třídě táhl částečně právě boom ročních pronájmů, projevuje se i přirozený růst. „Střední třída vděčí za vysoké růsty nejprodáva­nějším modelům, Superbu a Passatu. Důvodem je jednak to, že si zákazníci počkali na nový model, jednak poptávka firem, které obnovují flotily, v nichž patří tyto modely k často zvoleným,“říká Vojtěch Opleštil z Automobilo­vé expertní skupiny PwC ČR.

 ??  ?? Držák Roční superby se cenou ještě drží, jiné modely dopadly hůř.
Držák Roční superby se cenou ještě drží, jiné modely dopadly hůř.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia