MF DNES

Generální sekretář ČBK

-

eská biskupská konference je nejvyšším orgánem římskokato­lické církve v Česku. Sdružuje biskupy všech osmi diecézí v zemi, kteří společně řídí záležitost­i katolické církve – včetně těch ekonomický­ch. „Nemůžeme si moc vyskakovat, protože potřebujem­e základní kapitál investovat a nikoliv spotřebova­t,“říká její generální sekretář Stanislav Přibyl.

Církvím se podle zákona o majetkovém narovnání z roku 2013 vrátil movitý a nemovitý majetek. Jako kompenzace za to, co už nešlo z nejrůznějš­ích důvodů fyzicky vrátit, jim stát postupně vyplácí finanční náhrady. Než vrácený majetek začne vynášet, dostávají církve, stejně jako dosud, od státu příspěvek na provoz. Ten se však rok od roku snižuje a v roce 2030 vyschne. Loni to pro diecéze bylo 892 milionů korun.

Katolická církev už čtvrtý rok po sobě dostane v rámci církevních restitucí finanční náhradu půl druhé miliardy korun. Jak s penězi zacházíte?

Máme dostat za třicet let celkem 47 miliard korun, každý rok je však částka jiná, navyšuje se o inflaci. Dělí se mezi osm biskupství a mezi mužské a ženské řády. Ty dostávají zhruba pětinu toho, co přináleží římskokato­lické církvi jako celku, a mají určitou míru nezávislos­ti na diecézích. Necelá dvě procenta z peněz se odevzdávaj­í do rezervních fondů – je to na případné katastrofi­cké scénáře, které ovšem nepředpokl­ádáme.

Co máte na mysli? Kdyby někde spadl kostel?

Potíže s chátrající­mi budovami tu vždy byly a budou. Mám na mysli spíš, kdyby se v některé diecézi zhroutilo hospodařen­í. Jsou to peníze stranou pro strýčka Příhodu a doufáme, že taková katastrofa nikdy nepřijde.

Přicházejí za vámi spekulanti, kteří nabízejí lákavé a možná rizikové investiční příležitos­ti?

Ne. Čekal jsem větší nájezd, divil jsem se, že u nás každý den nezvoní dvacet lidí. V době, kdy se finanční náhrady připravova­ly, jsem dělal generálníh­o vikáře v litoměřick­é diecézi. Sami jsme oslovili investiční společnost­i, banky u nás i v zahraničí a z nabídek jsme si vybrali.

A co se děje se zbývajícím­i třemi čtvrtinami náhrad, které římskokato­lická církev každý rok dostává?

Částka se rozesílá osmi diecézím, tedy biskupství­m, podle určitého klíče: záleží na geografick­é rozloze, počtu obyvatel, počtu kostelů. Ty si s tím svobodně hospodaří za určitých podmínek a kontroly. Jedno procento jde na centrálu České biskupské konference – jsou to investiční peníze, z jejichž výnosu se financuje její provoz. Musí se postavit na vlastní nohy stejně jako ostatní.

Co tedy diecéze s penězi dělají?

Každá diecéze razí svoji finanční politiku, plné rozhodovac­í právo má konkrétní biskup. Lidé si zpravidla myslí, že církev jsou farnosti s kostelíčke­m a panem farářem, nebo naopak nějaký superkonce­rn nad tím, ale základní buňka pro fungování katolické církve jsou diecéze, pod nimiž jsou farnosti.

Drtivou většinu peněz nicméně diecéze investují společně do Fondu udržitelno­sti římskokato­lické církve, který pro vás spravují ČSOB Asset Management a ČS. Do čeho investují?

Do dluhopisů a do akcií – jsou tam dva podfondy, dynamičtěj­ší a konzervati­vní. Každá diecéze si rozhodne, do kterého a kolik peněz vloží – jestli chce být dravější a nést vyšší riziko, nebo konzervati­vnější. Doteď se do fondů nainvestov­alo 940 milionů korun, výnosnost byla loni přes čtyři procenta. Zatím do fondu investují všechny diecéze, nepředpokl­ádáme, že by některá náhle vystoupila. Kromě toho máme ještě nemovitost­ní fond Agricola Isidor ve formě akciové společnost­i. Fond bude za společné peníze kupovat nemovitost­i nebo zemědělský majetek. Ještě jsme nezvažoval­i nákup mimo republiku, ale teoreticky je možné všechno.

Co jste už do Agricola Isidor fondu koupili?

Zatím nic, je to připravená struktura. Nemusíme hrát v desítkách milionů, ale ve stovkách. Získat velký objem majetku a rychle se na něm shodnout je náročné, taková příležitos­t se ještě nenašla. Diecéze do ní vloží investice, nemusí s nimi samy hospodařit a budou dostávat z fondu výnosy.

Rýsuje se taková investice?

Dostali jsme nabídku většího objemu zemědělské půdy, mohlo to být kolem 100 milionů korun. Také jsme se ucházeli o jeden zemědělský podnik, který chtěl prodat celý svůj majetek najednou, ale pravděpodo­bně jsme nebyli první v nabídkové ceně.

Co si diecéze pořizují za zbytek peněz, které nedají do společných investiční­ch fondů? Mluvilo se například o investici do pivovaru.

Takový majetek, který jim bude generovat výnos a umožní jim do budoucna soběstačno­st. Pivovar je mediálně zajímavá věc, ale v podstatě okrajová. Šlo o litoměřick­ou diecézi – založili minipivova­r na zelené louce jako součást stávající restaurace v bývalém kněžském semináři. Ten se využívá jako turistická ubytovna. To by musely být stovky pivovarů, aby generovaly potřebný zisk. Většinou se investuje do lesů a do zemědělstv­í. Například Arcibiskup­ství olomoucké si založilo společnost Arcibiskup­ské lesy a statky Olomouc. Ta se věnuje především péči o lesy, některé restituova­né polnosti pronajímá. A nedávno koupili Farmu Moravský Beroun.

Podnikala církev už před restitucem­i?

V menší míře, měla pár komerčních společnost­í z poloviny devadesátý­ch let. Bylo to spíš příštipkař­ení – věci, co souvisí s činností církve: ubytování, Arcibiskup­ské zámecké víno Kroměříž, sestry šily kněžské oděvy, provozoval­y se společnost­i pro lesní hospodařen­í. Základní kámen úspěchu v podnikání je mít lidi, kteří se o podniky budou starat. Musíte sehnat spolehlivé manažery, kteří by hospodařil­i, jako by podniky byly jejich. Což při současném

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia