MF DNES

Vyděrač vyšel z vězení a opět hrozil bombou

-

Provoz dvoukolový­ch vozítek Segway v historické­m centru Prahy s novou vyhláškou prakticky skončil. Zákaz vjezdu platný od soboty podle zjištění městské policie o víkendu nerespekto­valo 16 lidí, všichni z nich v sobotu. V neděli do večerních hodin strážníci na vozítku nepřistihl­i ani jednoho člověka. Podle mluvčího Městské policie hlavního města Prahy Jana Čiháka ukládali strážníci jen symbolické pokuty. Bylo jich sedm a lidé zaplatili dohromady 900 korun.

S dalšími osmi provinilci budou přestupek řešit úřady, jeden případ strážníci uzavřeli domluvou. Městská policie od soboty s počátkem zákazu posílila hlídky, za jízdu na vozítku v zakázané oblasti může uložit pokutu až 2 000 korun.

Na provoz vozítek, na kterých jezdí především turisté, si dlouhodobě stěžovaly některé radnice i obyvatelé centra. Vedení Prahy proto v červenci schválilo vyhlášku, ve které stanoví místa se zákazem vjezdu těchto vozítek. Umožnila to změna zákona o silniční dopravě, která definovala, co to je segway. Avšak dosud nebyl zákaz platný, protože v ulicích chyběly značky. Instalaci šesti set značek dokončila Technická správa komunikací v pátek.

Zákaz se týká pražské památkové rezervace, celé Prahy 1, části Prahy 2, Žižkova, Prahy 4 a Smíchova, území Libně, Holešovic a Letné. Podle Čiháka strážníci všechny jezdce na segwayích přistihli v Praze 1. Uvedl také, že podle jeho informací se o víkendu zavřela většina půjčoven vozítek. Jejich provozovat­elé považují vyhlášku za protizákon­nou. Obrátí se proto na ministerst­vo dopravy. Někteří chtějí prohlídky na segwayích vést po cyklostezk­ách, kde zákaz neplatí. (ČTK)

Zejména z toho důvodu je magistrát ochotný na zvýšení nájmu přistoupit, ovšem jen za podmínky, že se kongregace smluvně zaváže, že velkou část nově získaných prostředků investuje do rekonstruk­ce školy. Podle Nachera by se mělo jednat o celou částku, kterou kongregace získá navíc oproti dnešnímu stavu.

Město chce také jistotu, že z případného zvýšení nájmu budou mít žáci prospěch po delší dobu. „Požadujeme záruky, že budeme moci ve škole setrvat. V návrhu nové smlouvy totiž kongregace navrhuje roční výpověď bez udání důvodu. Není možné, abychom takto radikálně zvýšili nájemné a pak se museli za rok odstěhovat,“říká radní Irena Ropková.

S navrácením části nájemného do investic souhlasí i církevní organizace. „Je naším cílem, aby prostředí, ve kterém žáci jsou a budou, bylo příjemné, bezpečné a vyhovující,“dodává Němcová. Zdá se však, že se kongregace zatím není schopná s magistráte­m domluvit na tom, jak velkou část nájemného by měla smlouva vyhrazovat pro investice.

V případě, že magistrát s kongregací nedojde ke shodě, má podle Ropkové Praha řadu objektů, kam by se mohla škola přestěhova­t. Stávající stavba má však výhodu v tom, že se nachází v centru města a v blízkosti foniatrick­é kliniky Všeobecné fakultní nemocnice, se kterou škola úzce spolupracu­je.

Budovu kongregace vlastní zhruba 150 let s výjimkou čtyřicetil­etého období, po které ji znárodnil stát. V roce 1991 byla stavba církevní organizaci navrácena v restituci. Současná škola v ní sídlí od roku 1945.

Sedm anonymních oznámení o uložení bomby řešili v sobotu pražští policisté. Jedno z nich vyklidilo hlavní nádraží. Další vyhrůžky se týkaly náměstí a nemocnic.

„Policisté k těmto výhrůžkám museli přijmout adekvátní opatření a provést prohlídky. Nádraží museli celé evakuovat a nechat omezit železniční dopravu i metro,“uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Ještě během noci na neděli policisté speciální pořádkové jednotky dopadli v ulici Na Příkopě strůjce celého zmatku. „Devětatřic­etiletý muž skončil na policejním oddělení pro podezření ze spáchání trestného činu šíření poplašné zprávy. Po zadržení nadýchal více než dvě promile alkoholu,“doplnil Daněk. V minulosti byl muž třináctkrá­t soudně trestán. I za šíření poplašné zprávy a vydírání. Za tyto skutky byl v roce 2015 odsouzen k deseti měsícům nepodmíněn­ě. V listopadu 2014 během jednoho dne třikrát oznámil uložení bomby na Letišti Václava Havla a požadoval hodinky v hodnotě 20 tisíc korun. (mav)

 ?? Foto: Policie ČR ?? Telefonist­a Opilý muž vyhrožoval bombovými útoky.
Foto: Policie ČR Telefonist­a Opilý muž vyhrožoval bombovými útoky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia