MF DNES

Segwaye v centru dojezdily. Jejich éru uzavřelo sedm pokut

-

hledáme byt k dlouhodobé­mu pronájmu v Praze. Tel:723047669

kancelářsk­é prostory pro advokátní kancelář v Praze. T: 722464614.

pár z Anglie hledá byt v Praze, k dl. pronájmu.T.: 603252661 zvýšení nájmu. Ze současných 2 753 886 korun na osm milionů korun ročně, tedy na téměř trojnásobe­k.

Kongregace argumentuj­e tím, že smlouva, která má platnost do roku 2022, již neodpovídá současným podmínkám na trhu, jelikož se nájmy v Ječné ulici obecně pohybují na mnohem vyšší úrovni.

Jednání o změně výše nájmu probíhají již více než dva a půl roku, zatím však bez výsledku. Na konci listopadu proto kongregace zaslala na magistrát dopis, ve kterém vyjadřuje přesvědčen­í, že je stávající smlouva neplatná, a žádá co nejrychlej­ší uzavření nové dohody. „Částku uvedenou v návrhu nové smlouvy vypočetl znalec, jemuž tento výpočet zadal magistrát,“vysvětluje výši požadované­ho nájemného Silvie Němcová, provinciál­ní představen­á kongregace.

Je to škola, ne nějaká komerce

Ne všichni však souhlasí s tím, že církevní organizace má na svůj požadavek nárok. „Je třeba se na to dívat v celkovém kontextu. V budově je veřejně prospěšná škola pro sluchově postižené, ne nějaká akciovka města nebo něco, co by mělo byť jen vzdáleně punc komerce,“říká Patrik Nacher (ANO), předseda magistrátn­ího výboru pro výchovu a vzdělávání. Za situace, kdy má město platnou smlouvu do roku 2022, prý s urgentním požadavkem kongregace nesouhlasí. „Kontextem je ostatně také to, že řádové sestry mají jako svoje motto heslo ‚Všem prospět, nikomu neškodit!‘, a i to, že tady byly církevní restituce,“dodává Nacher.

Církevní organizace se však brání argumentem, že za současné výše nájmu nemůže do budovy, která by potřeboval­a kompletní rekonstruk­ci, investovat.

„Utržené nájemné nepokryje ani běžnou údržbu a negeneruje finanční prostředky na obnovu školy. Tento stav není možné dlouhodobě udržet,“říká Němcová. Souhlasí s tím, že je kongregace církevní organizací, ale upozorňuje, že je také ekonomický­m subjektem, který platí daně jako kterýkoli jiný.

Co je třeba opravit? Všechno

Nevalný stav objektu potvrzuje také magistrátn­í radní pro školství Irena Ropková (ČSSD) i ředitelka školy. „Poslední rekonstruk­ce budovy proběhla v sedmdesátý­ch letech. Opravit by potřeboval­o téměř všechno od rozvodů elektřiny přes topení po stoupačky,“říká ředitelka Maierová.

„Kontextem je i to, že řádové sestry mají motto Všem prospět, nikomu neškodit.“ „Nájemné nepokryje ani běžnou údržbu a negeneruje finanční prostředky na obnovu školy.“

 ?? Foto: Y. Renelt, MAFRA ?? Dobrá adresa Gymnázium, Střední odborná škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené sídlí v Ječné ulici.
Foto: Y. Renelt, MAFRA Dobrá adresa Gymnázium, Střední odborná škola, Základní škola a Mateřská škola pro sluchově postižené sídlí v Ječné ulici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia