MF DNES

Dvojice spoutala obsluhu a ukradla diamanty

- Jakub Heller redaktor MF DNES

Trojská zoo včera přivítala legendární primatolož­ku a ochránkyni zvířat Jane Goodallovo­u. Proslulá zooložka si prohlédla zahradu a ocenila expozice i projekt pražské zoo Toulavý autobus, který v africkém Kamerunu osvětou bojuje proti pytláctví. Jane Goodallová studovala od konce padesátých let šimpanze zejména v Tanzanii. Učinila mnoho objevů – zjistila například, že šimpanzi používají nástroje, že dokážou projevovat své emoce a že jsou masožravci, ale také to, že se mezi sebou vraždí. Napsala několik knih a v roce 1977 založila The Jane Goodall Institute, jehož cílem je výzkum, vzdělávání a ochrana divoké přírody. (fil)

Magistrát vyjednává s církví o budoucnost­i školy pro neslyšící v Ječné ulici. Nechce platit vyšší nájemné. Spor může skončit i stěhováním dvou set žáků jinam.

Diamanty za několik milionů korun odnesla ozbrojená dvojice lupičů z klenotnict­ví v Dlouhé ulici. Anglicky a rusky hovořící muži napřed předstíral­i zájem o koupi šperku, ve chvíli, kdy prodavačka připravila terminál k placení, však ženu srazili na zem a spoutali ji. Událost se stala chvilku před čtvrteční desátou hodinou dopoledne. Prodavačka muže pustila dovnitř před oficiálním začátkem otevírací doby – jeden z nich totiž byl v obchodě už o den dřív a vyhlédl si šperk. (mav)

V Ječné ulici se nachází poměrně jedinečná škola. Nejen tím, že v sobě kombinuje gymnázium, střední odbornou, základní a mateřskou školu. Navštěvují ji výhradně děti se sluchovým postižením. A ojedinělá je i tím, jak učitelé k těmto žákům přistupují.

„V republice je třináct škol, které vzdělávají děti se sluchovým handicapem, ale my jsme škola, která od začátku nepoužívá ke vzdělávání znakový jazyk. Jsme výjimeční v tom, že používáme orální metodu vzdělávání,“říká ředitelka Olga Maierová. Na více než dvě stě žáků s poruchou sluchu tak ve škole učitelé mluví a zároveň od nich i mluvenou řeč vyžadují. „Rodiče k nám dětí dávají právě proto, že chtějí, aby se vzdělávaly tímto způsobem,“dodává Maierová.

V současnost­i je však budoucnost školy v Ječné ulici nejasná. Ač ji totiž zřizuje magistrát, škola se nachází v budově, která není majetkem Prahy. Dotčený objekt patří Kongregaci Školských sester de Notre Dame a město si jej pouze pronajímá. Církevní organizace nicméně požaduje od města poměrně značné

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia