MF DNES

Případ naštvaného kanonýra. Co bude s Ďurišem?

- Radim Trusina fotbalový reportér MF DNES

Ač góly dává, nikdy to nebyl extra střelec. Ale nahrávač? To už je něco jiného. V tom je Bořek Dočkal unikátní. Branky pro spoluhráče připravuje v domácí lize, to se ví, ale náramně mu to jde i v pohárech: v minulé sezoně, při báječné jízdě Sparty do čtvrtfinál­e Evropské ligy, zvládl sedm asistencí, teď je už po základní skupině na čísle 6.

A Evropa se učí vyslovovat jeho jméno se dvěma háčky.

„Příjemná vizitka. Ale pro mě je hlavní, že jsme postoupili z těžké skupiny. A že jako tým máme být na co pyšní,“řekl 28letý Dočkal poté, co Sparta zakončila podzim porážkou 1:2, když dostala na hřišti Interu Milán gól v poslední minutě.

Právě tady odskočil legendární­mu Francesku Tottimu z AS Řím, který s ním jako jediný s pěti gólovými přihrávkam­i soupeřil. Jeho centr na Marečka byl stejně dokonalý jako následná hlavička na 1:1. Kromě tohoto momentu Dočkal vymyslel gól pro Costu, díky němuž Sparta porazila Southampto­n 1:0, před branku předložil míč Pulkrabovi v Beer Ševě (1:0), doma s izraelským mistrem nejprve po jeho střele padl vlastní gól, pak ještě přihrál Lafatovi (2:0). Už dřív asistoval Václavu Kadlecovi při slavném domácím vítězství 3:1 nad Interem.

A skupinu mohl Dočkal zakončit velmi stylově. S trochou nadsázky přihrávkou sobě samému na vítězný

Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Vypadal nesvůj, hlas se lehce třásl. Michal Ďuriš bojoval s tím, aby na sobě nedal znát, že je naměkko: „Je krásné, když lidé křičí vaše jméno. Zažil jsem tu šest nádherných let.“Počkat! Kam tím Ďuriš míří? Že by hrál za Plzeň naposledy? „Je to možné,“připustil s hlavou sklopenou.

Pokud ano, byl to symbolický večer. gól na Interu. Famózní centr z jeho pravačky se totiž snášel k Lafatovi, jehož strhl obránce. Penalta. A následné Dočkalovo selhání, brankář Corrizo míč u levé tyče vyhmátl... „Každá neproměněn­á penalta, i na tréninku, mě štve,“povídal Dočkal, jehož penaltový moment viditelně užíral.

Ano, Sparta mohla podzim zakončit stylově. Vždyť do skupiny šla jako outsider a při dnešním losu jarní části bude mezi vítězi. Inter i Southampto­n překvapivě dohrály.

Ale nebýt Dočkala, Sparta by nejspíš měla problémy. Do ofenzivy je nepostrada­telným hráčem – jak pro českého vicemistra, tak pro reprezenta­ci. Přehled, hlava nahoře, báječná kopací technika, intuice a herní inteligenc­e. Právě to dělá z Dočkala rozdílovéh­o hráče,

Ďuriš se ve čtvrtek zvedl z lavičky náhradníků, vběhl do téměř ztraceného zápasu a za pětadvacet minut mu patřily ovace nadšených tribun. Dvě parádní hlavičky otočily skóre s Austrií Vídeň z 1:2 na 3:2. Plzeň ukázala na závěr Evropské ligy nevídaný obrat. Prohrávala o dva góly, přes sedmdesát minut byla o deseti a dodejme ještě, že na pohárové vítězství čekala čtrnáct zápasů, takže se vlastně postavila osudu.

Ďuriš se za odměnu dostal do nejlepší sestavy závěrečnéh­o kola Evropské ligy.

„Věřil jsem, že tu sérii konečně zlomíme,“pravil Ďuriš, ale bylo na něm znát, že chce říct něco jiného.

Přesně před rokem byl kometou fotbalové ligy. Se sparťanem Lafatou se přetahoval o střeleckou korunu. Seděla mu role hroťáka, který se nemusí honit nikde po křídle, ale soustředí se především na práci v šestnáctce. I slovenská reprezenta­ce si všimla jeho umění, začal nastupovat pravidelně a na mistrovstv­í Evropy odjel jako hráč základní sestavy.

Tam někde bohužel startovala jeho podzimní deprese.

Ďuriš se vrátil unavený. Možná právě kvůli tomu patří k nejlépe vydělávají­cím fotbalistů­m české ligy. Jeho roční gáže se odhaduje na částku kolem 10 milionů korun. „Je znát, když Bořek hraje, a když ne,“shrnul to výstižně sparťanský stoper či záložník Mario Holek. Sparta těží z Dočkalovýc­h nápadů. Je tomu tak od chvíle, kdy přišel v roce 2013 z norského Rosenborgu Trondheim za 15 milionů korun. Tahle investice se vyplatila. Hned v první sezoně vytvořil ligový rekord v počtu přihrávek – na konci ročníku 2013–2014 jich měl 19. Jen pro porovnání: na předchozíc­h štacích ve Slavii, Kladně a v Liberci nasbíral celkem 17 asistencí. „Při vší úctě ke klubům, kde jsem působil, trochu naštvaný, že nevstřelil žádný gól a neřekl si o výrazné zahraniční angažmá. V osmadvacet­i se cítil na velký přestup, vážně se o něj zajímal francouzsk­ý Montpellie­r i kluby z druhé anglické ligy.

„Ještě počkej, Ďurko. Potřebujem­e tě,“zasáhla Plzeň.

V nejslavněj­ším období trenéra Vrby býval Ďuriš nepostrada­telným náhradníke­m, prvním hráčem za šlechtou. Jednou hrál u levé lajny, jindy u pravé, v šancích se choval zbrkle, ale pracoval jako mezek. V prosinci 2011 se zapsal do kronik, neboť v poslední vteřině trefil remízu 2:2 proti AC Milán v Lize mistrů. tak jsem nebyl v lepším týmu než ve Spartě. Pak se body sbírají o něco snadněji,“řekl tenkrát záložník s číslem 9, jenž působil i v tureckém Konyasporu.

V tabulce asistentů ligy je na 7. pozici a je zřejmé, že bude dál stoupat. Nepřekvapí ani to, že je na předních místech ve statistiká­ch, v nichž se sledují přihrávky do gólových šancí (1.), předfináln­í přihrávky (2.) a přihrávky celkem (1.).

Tohle liga zavedla od sezony, kdy se vrátil do Česka. Jako by tušila proč. Dočkal, to je pan Přihrávka. A po roce ve Spartě začal dávat i poměrně dost gólů. Jen to ve stínu superkanon­ýra Davida Lafaty tolik nevyzní. Není divu, že si ho Sparta v létě 2015 smluvně pojistila na dalších pět let. „I délka smlouvy je dobrým signálem toho, že naše spolupráce funguje,“myslí si Dočkal.

V zimě kolem něj může být dost rušno: zájem o něj projevují kluby z italské Serie A a z Turecka.

„Při vší úctě ke klubům, kde jsem působil: nikdy jsem nebyl v lepším týmu než ve Spartě. Pak se body sbírají o něco snadněji.“

„Takovou euforii jsem nikdy nezažil,“vzpomínal později.

V minulé sezoně se připomněl jako kanonýr, kterým býval v juniorech. Šestnáct gólů a navrch titul. Jenže Ďurišova jízda se po krátké letní pauze pokazila. Nový trenér Roman Pivarník nehleděl na zásluhy. Viděl, že číslo 12 není čerstvé ani rychlé. Ďuriš musel nechtěně ustoupit znamenité formě mladého bijce Krmenčíka, ale že nastoupí jen pětkrát v základní sestavě, to by si netipnul nikdo.

Pro říjnový šlágr proti Spartě dostal od trenéra úplně volno: „Mišo je vyflusaný. Po Euru málo odpočíval a logicky je kvůli tomu bez šťávy.“Upřímně, Ďuriše to nakrklo. Možná už tehdy se rodila slova, která vyřkl ve čtvrtek večer: „Možná to byl můj poslední zápas za Viktorku.“

I když se jeho forma výrazně zvedla a trenér ho chválil za snahu, minuty ani na konci podzimu nepřibýval­y. Těžko se divit, že ani po dvou zásazích proti Austrii myšlenky na odchod nezmizely.

A teď druhá strana: Plzeň o slovenskéh­o pomocníka přijít nechce, do útoku potřebuje konkurenci, navíc Ďurišovi vyprší smlouva až v roce 2018. Že by se otevíralo hlavní téma zimní přestávky?

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Bořek Dočkal Rozdílový hráč.
Foto: Profimedia.cz Bořek Dočkal Rozdílový hráč.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia