MF DNES

Osm zápasů, osm výher. Voráček táhne Philadelph­ii

- — Tomáš Zatloukal

Krátce předtím, než Eric Lindros odjel jako kapitán hokejistů Kanady na olympijské hry do japonského Nagana, okouzlil zámořskou NHL dvěma čtyřbodový­mi zápasy za sebou.

Dlouhých 18 let trvalo, než v dresu Philadelph­ie někdo zazářil stejným počinem. Na klubovou legendu navázal až český útočník Jakub Voráček.

V noci ze soboty na neděli byl u všech branek Flyers při výhře 4:2 nad Dallasem. Domácí tým proměnil tři přesilovky. Hlavně díky tvořivému forvardovi s ryšavým vousem.

Očekává se návštěva až 120 tisíc diváků. Poslední zbylé vstupenky, především na čtvrtek a pátek, jsou k dispozici v síti Ticketpro. „Věřím, že z toho křiku lidí si budu brát energii,“říká Gabriela Koukalová. Ve sprintu se poprvé v SP představí také Markéta Davidová, vítězka závodu IBU Cupu.

Voráček ze svého oblíbeného místa u pravého mantinelu dvakrát vyzval k teči Braydena Schenna. „Občas se prostor pro takovou přihrávku otevře, občas ne. Záleží na tom, jak soupeř při oslabení brání. Schenn měl opakovaně volnou hokejku, takže jsem to zkusil a jsem moc rád, že to vyšlo,“radoval se kladenský odchovanec.

K hattricku pak Voráček kanadskému spoluhráči pomohl vlastní sraženou střelou.

„Jen stojím na konci skvělých akcí ostatních, hlavně Jakea,“děkoval Voráčkovi šťastný střelec Schenn.

Philadelph­ia i český reprezenta­nt

Dahlmeiero­vá promlouvá na tiskovce jako kniha a Mäkäräinen­ová vypráví, jak v Pokljuce kdysi, před deseti lety, poprvé v životě stála na pohárové „bedně“vítězů. Teď se v její roli ocitá mladá Češka.

„Je to vzrušující pocit,“vykládá anglicky reportérům žena z Harrachova a zarazí se. „A teď nevím co říct. Promiňte. Já jsem hrozně nervózní.“Načež se rozesměje.

„Byla jsem plná emocí, vygumovaná a ještě jsem měla přemýšlet v cizím jazyce,“posteskne si později.

Gratulace, rozhovory, tiskovka, dopingová zkouška. Zažívá hektiku, potvrdili mimořádnou formu. Flyers vyhráli poosmé za sebou (v noci na dnešek hráli proti Detroitu, výsledek na hokej.idnes.cz) a potvrdili, proč je jejich přesilovko­vé komando nejúspěšně­jší v celé NHL.

A Voráček? Ten podruhé v řadě zaznamenal gól a tři asistence. Hráč s třiadevade­sátkou na zádech je hlavním důvodem, proč Flyers vítězí. Během úspěšné série nastřádal 15 bodů (sedm v početních výhodách), lepší formu v posledních dvou týdnech nemá nikdo. Ani kanadská esa Sidney Crosby a Connor McDavid. Právě mezi nimi byl Voráček na druhém místě tabulky produktivi­ty zámořské soutěže před zápasy v noci na dnešek.

Voráček přitom ještě nedávno zažíval nepříjemné období, kdy šestkrát za sebou nezaznamen­al ani bod. „Nepřijde mi, že bych svou hru nějak změnil. I během těch šesti utkání, kdy jsem nebodoval, jsem hrál pořád stejně,“myslí si čerstvý otec Jakuba juniora.

Dvě čtyřbodová představen­í za sebou předvedl Voráček poprvé v kariéře. „Když se držíte své hry a dál tvrdě makáte, body nakonec přijdou. Přesně to se právě děje,“pravil. V aktuální sezoně jich má už 32, radost musí mít hlavně z 11 gólů. Stejně jich totiž dal za celý minulý ročník, v jehož závěru se střelecky trápil. Nedařilo se ani jemu, ani Flyers. Trudné časy jsou nyní minulostí, byť se v sobotu ráno nakrátko do města bratrské lásky vrátily. Klub zasáhla smutná zpráva o úmrtí známého hráče a kouče Billa Dineena, který skonal v 84 letech.

Vítěz dvou Stanley Cupů působil na střídačce Philadelph­ie mezi léty 1991 až 1993, jeho svěřencem tehdy byl i syn Kevin, pozdější kapitán Philadelph­ie.

Voráček a spol. uctili Dineenovu památku více než důstojně.

 ??  ?? Produktivn­í časy Voráček podruhé v řadě nasbíral čtyři body za zápas.
Produktivn­í časy Voráček podruhé v řadě nasbíral čtyři body za zápas.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia