MF DNES

Když budete krásně učesaná, neztratíte půvab ani v pověstném pytli od brambor.

-

Francouzky mají kvalitní vlasy, protože používají kvalitní přípravky. Takže jim stačí zajít do salonu jednou týdně.

To ale něco stojí.

Nechat si umýt a vyfoukat dlouhé vlasy přijde na zhruba pět set korun. My teď tady pijeme kapučíno, k němu si dáme minerálku, to je nějakých osmdesát korun. Kolikrát týdně se takhle někde zastavíte?

Jenže pro některé ženy je i to kapučíno v restauraci luxus.

To já samozřejmě vím. Ale když jdu třeba na ples, tak žasnu. Nad luxusními róbami, které mají dámy na sobě, a občas také nad jejich účesy. Respektive absencí účesu. Někdy si dokonce udělají culík, jako by šly hrabat listí. Na koncertech zase můžete potkat dámu v černých koktejlkác­h a k tomu má ve vlasech skřipec. Ten si může vzít doma u žehlení, ale do společnost­i?

Mrzí vás to jako majitelku kadeřnické­ho salonu, že vám utíkají peníze?

Mrzí mě to z principu. Můžete mít úžasné šaty, ale když nemáte upravené vlasy, budou na vás vypadat nepatřičně. Zatímco když budete krásně učesaná, neztratíte půvab ani v pověstném pytli od brambor.

Když se Francouzce účes nezdá, řekne to na rovinu. Češka, i když není úplně spokojená, řekne při odchodu, jo, je to dobrý. Ale nemusíte chválit, když nechcete. Naopak. Kadeřnice nebo kadeřník budou rádi, když jim řeknete, co se vám nelíbí. Je důležité spolu mluvit. Ne vždy se zákaznice umí přesně vyjádřit, takže dialog je důležitý.

Mně víc než dialog dělá problém spropitné. Někdo mi myje hlavu, jiný stříhá a slečna na recepci kasíruje. Komu mám spropitné dát? A dává se ještě vůbec?

Všimné je ocenění spokojenos­ti, stejně jako když zaokrouhlu­jete účet v restauraci nebo v taxíku. Je to vaše poděkování za to, že se vám hezky věnovali. Pokud se o vás staralo víc lidí, můžete odměnu mezi ně rozdělit.

A když spropitné nedám? Budou si o mně myslet, že jsem lakomá?

To ne. Spíš budou přemýšlet nad tím, že asi neudělali vše podle vašich představ. Ale zákaznice umí poděkovat za naši práci i jinými způsoby, než je spropitné.

Například?

Dělali jsme v salonu proměny. Jedna z dam byla tak nadšená, že se vrátila s obrovským

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia