MF DNES

Foukaná jako ze salonu

-

Sledovat ruce kadeřníků, kteří nám jen pomocí fénu a kartáče vykouzlí z vlasů nadýchaný a objemný účes, je vždycky zážitek. Jenže jak totéž zvládnout i doma, když nejsme hadí ženy a nedosáhnem­e rukama do všech stran? Špatná zpráva je, že stejnou technikou jako v salonu se samy v koupelně zkrátka nevyfoukám­e. Dobrou naopak to, že pomocí jiného, dokonce jednodušší­ho postupu můžeme dosáhnout stejných výsledků.

V PŘEDKLONU A PO SMĚRU RŮSTU

„Abychom vlasům dodaly objem, je potřeba zvednout kořínky vlasů od hlavy,“vysvětluje základní pravidlo kadeřnice Markéta Machová z pražského salonu Franck Provost. Zatímco v kadeřnictv­í toho profesioná­lové docílí umným točením kartáče a tažením pramenů správným směrem, doma si práci můžete značně zjednoduši­t. „Podle mé zkušenosti je nejlepší sama si foukat vlasy v předklonu. Pokud nemáte opravdu hodně husté vlasy, můžete si je klidně vysoušet všechny naráz, není třeba rozdělovat je do sekcí tak, jako to dělají kadeřníci.“

Výše popsaným způsobem se dobře vysoušejí vlasy dlouhé a polodlouhé, u kratších střihů (třeba do podkovy sestříhaný­ch účesů) takto foukejte jen přední sekci a zadní část už spíš přihlazujt­e ke krku. „Krátkým vlasům zase dodáte objem tak, že je vyfoukáte ‚v protisměru‘, například od ucha k pěšince,“radí kadeřnice.

Co se určitě vyplatí od kadeřníků odkoukat, je nasměrován­í fénu – vlasy by se totiž měly vysoušet vždy po směru růstu. „Vlas má na sobě malé šupinky, které je třeba uhladit. Když ho vysoušíte obráceně, bude ‚chlupatý‘ a bez lesku,“říká kadeřnice. Neuhlazeně a matně vypadají i vlasy, které nevyfénuje­te zcela do sucha, navíc snadněji přijímají i okolní vlhkost a nedrží tvar.

NECHTE VLASY VYCHLADNOU­T

Když už se blížíte do finále, je třeba začít ladit i výsledný tvar účesu a k tomu vám pomůže přepnutí fénu na program nejstudeně­jšího vzduchu. „Jestliže si například foukáte podtočené konce, přepněte na studený program ve chvíli, kdy už jste s výsledkem spokojené. Konce pak ještě chvilku přes kartáč foukejte studeným vzduchem, tím je zafixujete,“přidává praktický tip Markéta Machová.

Častou chybou, která může zhatit veškeré vaše úsilí, je to, že vlasy začnete hned

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia