MF DNES

Doba odezvy 7. prosince 2016

-

Jde o systémy, kdy podnikatel nic netiskne, ale dá zákazníkov­i kód, se kterým si může stáhnout elektronic­ky vystavenou účtenku z webu. Dlouho nebylo jasné, jestli takový způsob vystavení odpovídá požadavkům zákona o EET.

„Dva dny před spuštěním finanční správa potvrdila elektronic­kou účtenku v kamenných obchodech s upozornění­m, že si obchodník musí dávat pozor na přesnost při přepisován­í kódu s odkazem,“komentuje Jura Ibl provozujíc­í systém Malá pokladna. Finanční správa však upozorňuje, že s případným vystavením elektronic­ké účtenky musí zákazník souhlasit. Jestli o ni v elektronic­ké podobě nemá zájem, musel by podnikatel přepsat všechny povinné údaje a vydat mu účet papírový. Příjmy z krátkodobé­ho ubytování (například turistů) nejsou pronájmem (příjmy podle § 9 zákona o dani z příjmů), ale klasickým podnikáním. Spolu s poskytnutí­m nemovitost­i zahrnují i další služby jako úklid, povlečení postelí a podobně. Pokud podnikatel přijme platbu v hotovosti, kartou nebo třeba dárkovými šeky, je povinen tržby elektronic­ky evidovat. Na webu www.etrzby.cz na toto téma visí obsáhlé vysvětlení. Bohužel z něho není jasné, jestli se elektronic­ká evidence tržeb týká i ubytování v systému Airbnb. O podnikání sice jde, ale podnikatel dostává peníze převodem na účet právě od Airbnb, kterému platí koncový zákazník. A tudíž by se toho EET nemělo týkat.

„Airbnb teprve v okamžiku, kdy přijedou hosté, převede částku na účet pronajímat­eli. Ten tedy neobdrží platbu hotově či kartou, nýbrž převodem na účet. U pronajímat­ele za těchto podmínek povinnost vést EET nevzniká,“uvedla pro server iDnes.cz daňová poradkyně Zuzana Hrubá z firmy Schaffer & Partner. Finanční správa se před spuštěním evidence vyjádřila, že problém vyhodnocuj­e, týden po začátku neposkytla žádnou odpověď. Ale vzhledem k tomu, že jedním z pozměňovac­ích návrhů je zrušení EET pro platby kartou přes internet (nejčastějš­í způsob jak se Airbnb hradí), asi není co řešit.

Tržby z e-shopů Na oficiálním webu www.etrzby.cz je v oblasti e-shopů uvedena informace o tom, že u karetních transakcí, ať už uskutečňov­aných prostředni­ctvím debetní či kreditní karty, nebo přes virtuální karty umístěné například v mobilním telefonu, je elektronic­ká evidence tržeb požadovaná. Jeden z návrhů ministra Babiše, o kterém se aktuálně jedná, však říká, že platby kartou v e-shopech by mohly být z EET vyjmuty. Vzhledem k tomu, že jen málo ubytovacíc­h a stravovací­ch služeb je poskytován­o přes internet, je na rozhodnutí tohoto problému čas do 1. března 2017, kdy nastane další vlna EET pro maloobchod a velkoobcho­d. Provozovat­elům e-shopů tak lze doporučit, aby s případným nákupem pokladní techniky vyčkali.

Kluby místo hospod Vesnická hospoda zavře a na jejím místě – nebo třeba u někoho v garáži – vznikne soukromý klub. Jeho návštěvníc­i společně jedí a pijí, na konzumaci se poměrným způsobem skládají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia