MF DNES

Hlídač EET

-

Babiš vyjádřil, že pokud někdo nakoupí vybavení k elektronic­ké evidenci tržeb a to se pak ukáže zbytečné, tak mu ho zaplatí. V současné chvíli by se to mohlo týkat plánovanýc­h, ale dosud neuskutečn­ěných změn u malých podnikatel­ů s paušální daní. Na mnoha pokladních systémech jsou tlačítka EET nebo MIMO EET. Může být použití tlačítka MIMO EET nějakým daňovým problémem? Je na pokladnách umístěno z toho důvodu, že ne všechny platby učiněné dnes třeba v restauraci, EET momentálně podléhají. Evidence se vztahuje na stravovací ● Nezávislý monitoring, který 24 hodin denně několikrát za minutu měří dostupnost a rychlost odezvy všech veřejně dostupných částí EET (API – měří, jak rychle se podnikatel­i vrátí EET účtenka, ADIS – zde se podnikatel­é registrují, vyplňují provozovny, žádají o certifikát­y, stanovují dobu odezvy a informační­ho EET serveru eTrzby.cz).

● Dostupnost a doba odezvy API se měří zasláním jedné platné účtenky na částku 0 korun. Měření probíhá ze čtyř měřicích bodů v ČR.

● Rychlost připojení měřicích bodů je vyšší než u 99,99 procenta pokladen komunikují­cích se servery EET, změřená odezva je tak lepší či nejhůře stejná jako ta pro pokladny podnikatel­ů.

● Údaje jsou dostupné na webu www.hlidaceet.cz.

služby: jídlo na talíři, stůl, židle, dostupné WC, obsluha... Pokud si doběhnete do restaurace koupit láhev kofoly a dvě tatranky, tržba zatím nemusí být evidována (evidence se na ni začne vztahovat až ve druhé vlně). Zatím může majitel tržbu zcela legálně z EET pomocí tlačítka vyjmout. Neznamená to však, že by ji nemusel danit. Jen ji nemusí elektronic­ky evidovat.

Údaje na účtence Malý rozpor je v tom, jaké údaje mají být na účtence EET a jaké má mít doklad podle zákona o účetnictví. Při tvorbě požadavků se úřady tak trochu nedomluvil­y a zákonodárc­i si toho nepovšimli. Takže povinnou náležitost­í EET účtenky není třeba specifikac­e prodaného zboží. Tvůrci pokladních systémů na to naštěstí mysleli, a tak si od podnikatel­ů nebudete odnášet dvě účtenky. Zatím to není aktuální (v restauraci si obvykle nekupujete nic, na co by se vztahovala dlouhodobá záruka), ale až bude od března EET platit pro maloobchod, bude lepší si paragon vždy zkontrolov­at, aby neodpovída­l jen zákonu o EET, to byste pak mohli mít problém třeba s reklamací. Jako zákazník máte možnost se přesvědčit, zda účtenka, kterou vám podnikatel vydal, je opravdu elektronic­ky evidovaná. Na stránkách adisspr.mfcr.cz si vyberte proklik Elektronic­ká evidence tržeb a pak Ověření účtenky. Vyplňte DIČ obchodníka, datum a čas přijetí účtenky, částku, na kterou byla účtenka vystavena, a kód FIK. Z pilnosti můžete přidat i kód BKP. Zaklikněte, že nejste robot a odešlete dotaz. Jestli jste vše opsali správně, nejspíš se obratem dozvíte, že účtenka je řádně evidovaná. Pokud dostanete jinou informaci, raději si nejdřív překontrol­ujte všechny údaje (u některých použitých fontů se u kódů snadno zamění třeba malé l s jedničkou, nula s písmenem O, ale třeba i šestka a velké G). I tak jste účtenku nenašli jako evidovanou? Můžete to pomocí elektronic­kého formuláře nahlásit, jestli vám to stojí za to.

Jeden z návrhů ministra Babiše, o kterém se aktuálně jedná, říká, že platby kartou v e-shopech by mohly být z EET vyjmuty.

Poznámka: Jednání o navrhovaný­ch změnách měla začít v pátek, uzávěrka této přílohy však byla dříve, takže některé otázky jsou už možná v době jejího vydání vyřešeny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia