MF DNES

EET v číslech

-

K EET se můžete registrova­t elektronic­ky, to je však možné jen v případě, že využíváte datovou schránku. I tak na potřebné údaje budete den až dva čekat. Rychlejší je zajít na kterýkoli finanční úřad. Po vyplnění krátkého formuláře si rovnou odnesete obálku s autentizač­ními údaji. S těmi budete mít přístup do webové aplikace EET.

Registrujt­e se na webu Podmínkou je samozřejmě připojení k internetu. To budete potřebovat i později pro provoz samotného EET. Pak se zaregistru­jte na adrese adisspr.mfcr.cz (Daňový portál). Možná k tomu budete potřebovat i mobil, protože jestli jste v žádosti o autentizač­ní údaje chtěli vyšší zabezpečen­í přístupu, přijde vám esemeskou potvrzovac­í kód a teprve po jeho zadání budete moci pokračovat. Pracujte na počítači, ne v chytrém telefonu. „Tři hodiny jsem se snažila rozchodit EET v mobilu. Přestože je Smartphone jednou z oficiálníc­h možností, nefunguje zaslání certifikát­u do mobilu ani ho tam nešlo dostat jinak než telefon připojit přes USB k počítači a zkopírovat,“popisuje svou zkušenost Eva, provozovat­elka malého penzionu.

Při prvním přihlášení si změňte heslo – použijte velká i malá písmena a alespoň jednu číslici, prostě heslo dost bezpečné, jinak by vás systém dál nepustil. Po přihlášení máte možnost spravovat provozovny, kde budete přijímat tržby. Třeba dvě restaurace v různých místech.

Požádejte o certifikát­y Certifikát­y budete potřebovat, až si pořídíte pokladní terminál. Každý Kolik se kdy připojí podnikatel­ů 1. 12. 2016 40 000 1. 3. 2017 250 000 1. 3. 2018 160 000 1. 6. 2018 150 000

Jaké problémy lidé řeší nedostatek informací před spuštěním EET komplikace se samotným zaváděním systému potíže při certifikac­i neúčinná pomoc Finanční správy při řešení problémů připojení k internetu dlouhá doba odezvy zdržování provozu vinou obsluhy EET zařízení nutné dvojí vykazování poruchy zařízení 67,8 % 51,1 % 63,9 % 30,6 % 31,7 % terminál = jeden certifikát. Záleží na tom, jestli vám bude stačit jeden terminál na celý lokál, nebo zda budete chtít mít zvláštní pro každého inkasující­ho číšníka.

Zvolte dobu odezvy V systému si také nastavíte mezní dobu odezvy – nejkratší možné jsou dvě vteřiny. Když se během nich na účtenku nevygeneru­je jedinečný fiskální kód, vytiskne se účtenka bez něj a systém tržbu zanese do EET dodatečně.

Aktivujte pokladní systém Firem, které poskytují pokladní systémy s EET, je spousta, zařadili se k nim i telefonní operátoři a některé banky. Pokud nechcete velkou pokladnu, bude stačit chytrý telefon či tablet. Při opravdu malém množství tržeb v hotovosti úplně poslouží obyčejný mobil a zasílání esemesek.

Instalujte pokladní systém, pokud je to pro vás technický problém, kontaktujt­e jeho poskytovat­ele. Všichni ve svých nabídkách uvádějí, že budou zákazníkům k dispozici servisní služby, ke kterým instalace jednoznačn­ě patří.

Nebojte se, že to nezvládnet­e – jednoduché kalkulačky počítají s tím, že si piva a limonády sečtete na papírové účtence, jak jste byli zvyklí, do pokladny zanesete celkovou částku, zvolíte sazbu DPH a odkliknete tlačítko EET. Z tiskárny vyjede účtenka a je hotovo.

Složitější varianty pak nabízejí statistiky prodejů, zadávání vlastních údajů o zboží a cenách, odepisován­í zásob ze skladu a podobně.

 ?? Jolana Nováková redaktorka MF DNES ??
Jolana Nováková redaktorka MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia