MF DNES

Co se hodí malému podnikatel­i, aby v klidu zvládl evidenci tržeb

- Jolana Nováková redaktorka MF DNES

Základem EET je připojení k internetu. Ideálně rychlé a spolehlivé. Těžko radit obecně, pokud zatím podnikatel­sky internet nevyužívát­e, poptejte se po okolí. Roli totiž hraje lokalita – wi-fi, která funguje skoro v celé vesnici může být problemati­cká v ďolíku, kde se nachází hospoda.

Jen úplně malí podnikatel­é se mohou spolehnout na jiná než internetov­á řešení. Lze třeba posílat esemesky. Například systém Malá pokladna umožňuje zaslat esemesku s údajem o tržbě, EET účtenka bude vystavena na internetu a podnikatel předá kupujícímu útržek z bločku s kódem, pomocí kterého si účtenku může stáhnout. „Lidé to využívají překvapivě často – den po spuštění si jich SMS účtenku vyzvedla přibližně stovka,“popisuje Jura Ibl z Malé pokladny.

Esemesková EET není systém do provozu, kde se vydávají stovky paragonů, pokud však podnikatel přijímá tržbu v hotovosti dvakrát denně, dostačujíc­í to je. Za každý měsíc používání se platí 99 korun (když nevyužívát­e, neplatíte) a SMS stojí podle ceníku vašeho operátora. Bloček se 150 ústřižky je za 27 korun. Podobně fungují například Teeta, SMS EET či Kasa Fik.

Víc tržeb – vyšší náklady

pořídí pokladní systém do chytrého telefonu či tabletu a k němu tiskárnu, aby mohl vydávat papírové účtenky. Kromě peněz za nákup techniky musí počítat i s měsíčním paušálem za využívání softwaru.

I společnost­i, které nabízejí složitější pokladní systémy pro větší firmy, však mají něco pro úplně malé podnikatel­e. Třeba u Storyous si můžete koupit tablet se stojánkem, tiskárnou a aplikací Free tarif – která umožní posílat EET účtenky. Technika je za 9 063 korun (s DPH). Měsíčně pak už nic neplatíte.

Pokud chcete využívat sofistikov­anějších služeb, bez měsíčního paušálu už se to neobejde. Cena začíná na 472 korunách za měsíc a zahrnuje statistiky prodeje, objednávky podle stolů či on-line historii účtů.

Podobně systém Markeeta nabízí dotykovou pokladnu s tiskárnou včetně softwaru a vzdálené webové správy za 6 038 korun a paušál od 302,5 koruny měsíčně. I zde se můžete v nejjednodu­šší verzi obejít bez paušálu, pak stojí základní Pokladničk­a mini 7 248 korun.

Nabídek najdete na trhu desítky, EET zajišťují i telefonní operátoři a některé banky.

Co to umí a co využiji?

Než si definitivn­ě vyberete, ptejte se na to, co systém umí. Nejde totiž jen o prosté zaevidován­í tržby a vytisknutí účtenky. Jste-li jen trochu technicky zdatní, můžete si v pokladním systému pohrát třeba s tím, že si do něj uložíte nejčastěji prodávané zboží, uděláte si skladovou evidenci, statistiky prodejů v čase, podle provozoven, třeba i podle jednotlivý­ch směn zaměstnanc­ů.

Takové „hraní“může mít i pozitivní ekonomický dopad. Petr Filipec ze Storyous to potvrzuje: „Mnoho podniků díky nové pokladně začalo více vydělávat. Zjistili, kudy jim z restaurace či kavárny utíkají peníze a dokázali tak už během zkušebního měsíce zvýšit tržby.“

„Je to nějaký rozbitý!“

Zprovoznit zařízení obvykle zvládnete sami. Firmy poskytují podrobné návody, mají k dispozici on-line a telefonick­ou podporu. Když si s technikou nerozumíte, vyšlou odborníka, který pomůže. Na počátku bývá vše gratis, protože jste nový zákazník.

Vy se však ještě předtím ptejte, jak to bude se servisem dál. Zde jsou totiž docela velké rozdíly jak mezi firmami, tak mezi různými tarify od jednoho poskytovat­ele. Zjistěte si tedy předem, jestli:

V případě poruchy přístroje firma vyšle technika, nebo jí rozbité zařízení budete muset dovézt vy.

Během čekání na opravu dostanete „náhradní krabičku“.

Existuje podpora nonstop, nebo jen v pracovní dny.

Je pomoc v ceně, či zda za ni budete připlácet zvlášť, a kolik. Je běžné, že placené tarify mají servis v ceně, připlatíte tam, kde není měsíční paušál.

Ptejte se také, jak dlouhá je záruční lhůta – mnohé firmy nabízejí záruku 24 měsíců, což není v obchodních vztazích povinné (na rozdíl od spotřebite­lských nákupů).

Když se spletu při výběru

Přijde obchodní zástupce, udělá dobrý dojem, ukáže, jak snadno vše funguje, vy koupíte a teprve při pravidelné­m používání zjistíte, že vám to nevyhovuje.

Smlouva není obvykle postavena tak, že byste mohli zboží vrátit. Tablet a tiskárna vám zůstanou – můžete se však domluvit s jiným poskytovat­elem pokladního systému a nahrát si jeho software. Měsíční paušál pak budete směřovat novému poskytovat­eli.

Už v prvních dnech ostrého provozu EET tak někteří podnikatel­é učinili – při prvním nákupu hleděli hlavně na cenu, ale pak zjistili, že jejich provoz je pro zvolené řešení příliš velký a systém je tak z jejich pohledu nefunkční.

EET bude podnikatel­e něco stát, ti samozřejmě chtějí, aby to bylo co nejméně. Systém přitom musí fungovat, jinak hrozí pokuty. Jak na to?

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia